A Nemzetközi Büntetőbíróság befogadja Irán Washington elleni keresetét

A tagállamok közötti viták ügyében döntő Nemzetközi Büntetőbíróság (ICJ) szerdán úgy döntött, hogy a testület befogadhatja azt a keresetet, amelyet Irán nyújtott be az Egyesült Államok ellen, követelve az ellene újból bevezetett szankciók feloldását. Az iráni külügyminiszter győzelemként üdvözölte a bírósági döntést.

A 16 bíró többsége döntött úgy, hogy a hágai székhelyű bíróságnak joghatálya van a vitában.

Abdulkavi Ahmed Juszuf, az IJC szomáliai elnöke a befogadó döntéssel egyben elutasította az ügy érvénytelenítése érdekében tett amerikai kísérleteket.

Újabb győzelem Irán számára

– írta szerdán a Twitteren az iráni külügyminiszter.

Irán mindig maradéktalanul tiszteletben tartotta a nemzetközi jogot. Eljött az idő, hogy az Egyesült Államok is eleget tegyen a nemzetközi kötelezettségeinek

– írta Mohammad Dzsavád Zaríf.

Teherán 2018-ban perelte be a hágai Nemzetközi Bíróságon az Egyesült Államokat, azt állítva, hogy Washington megsértette a két ország között 1955-ben megkötött barátsági szerződést.

Fotó: Atomic Energy Organization of Iran / AFP

Donald Trump akkori amerikai elnök – nagy zavart kiváltva európai szövetségesei körében – újból bevezette az Irán elleni szankciókat, miután bejelentette, hogy országa kilép a 2015-ben Bécsben az iráni atomprogramról megkötött szerződésből.

Az Egyesült Államok szerint a Nemzetközi Bíróság nem kompetens dönteni az ügyben, ezért be kell szüntetnie az ügykezelést.

Washington szerint szükségesek voltak a szankciók, mert Irán súlyos veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra.

A 2015. évi atomalku kötelezte Iránt az atomprogramja korlátozására és nemzetközi megfigyelők fogadására, cserébe a nemzetközi szankciók feloldásáért.

Miután Donald Trump kiléptette országát a szerződésből, Irán az 1955-ben, az Amerika-barát sah megdöntéséhez vezető 1979. évi iszlám forradalom előtt aláírt barátsági szerződésre hivatkozott.

Teherán szerint a 2015. évi szerződésből való kivonulás okozta az országban kialakuló nehézségeket és szenvedést, és döntötte romba milliók életét.

Washington hivatalosan 2018-ban mondta fel a barátsági szerződést, miután a Nemzetközi Bíróság elrendelte, hogy könnyítsen a humanitárius jellegű termékeket sújtó büntetőintézkedéseken.

Hozzászólások lezárva.