A németek is beszereznének az orosz vakcinából

Marcus Söder bajor miniszterelnök bejelentette, hogy előszerződést kötöttek az orosz oltóanyag helyi gyártására, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezi. “Ha a vakcinát engedélyezi az Európai Unió, akkor Bajorország további oltóanyag szállítmányt kap, valószínűleg 2,5 milliót júliusban” – közölte Bajorország kormányfője szerdán. Marcus Söder nyomatékosan hangsúlyozta, hogy előszerződésről van szó, amely csakis akkor léphet életbe, ha a Szputnyik V oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja.

Csütörtökön a szövetségi kormány is lépett: Jens Spahn egészségügyi miniszter bejelentette, hogy Németország tárgyalást kezd Oroszországgal a Szputnyik V orosz vakcina beszerzéséről kétoldalú alapon, az Európai Uniótól függetlenül. Spahn a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság rádiós hírműsorában elmondta, hogy miután az európai uniós tagországok egészségügyi minisztereinek szerdai tanácskozásán az Európai Bizottság illetékese ismertette, hogy nem szerepel terveik között orosz oltóanyag beszerzéséről szóló szerződések kidolgozása, hozzászólásában közölte, hogy a bizottság elzárkózása miatt Németország kétoldalú tárgyalást kezd Oroszországgal. A vásárlás első számú feltétele Berlin szerint is az, hogy az orosz készítmény rendelkezzék EU-s forgalmazási engedéllyel.

A német kormány régóta azt képviseli, hogy nemzeti szinten kell megoldani a Szputnyik V beszerzését, ha az EU nem lép, és Jens Spahn már március közepén bejelentette, hogy hamarosan szállítási szerződéseket is köthetnek.

Júliusra már minden olyan német polgár megkaphatja a védőoltást, aki regisztrált – írja a Der Spiegel. 107 millió vakcina érkezhet addigra Németországba még akkor is, ha ebből egyetlenegy egy sem Szputnyik – állapítja meg a szakértő, aki a lapnak nyilatkozott.

Hozzászólások lezárva.