A Monetáris Tanács döntött – a kamat marad

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának kilenc tagja arról, hogy 0,60 százalék maradjon az alapkamat – derül ki a január 26-i ülés rövidített jegyzőkönyvéből, amelyet szerdán tett közzé az MNB a honlapján.

A monetáris tanács szerint a kialakított rövid oldali monetáris kondíciók fenntartható módon támogatják az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását.

Az MNB a koronavírus-járvány időszakában is elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett – szögezik le a jegyzőkönyvben.

Rámutattak: a jegybank elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi stabilitás fenntartását és a kormány gazdaságpolitikáját.

Amennyiben az inflációs kilátások megváltozása indokolttá teszi, az MNB készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására – jelezték.

A testület közölte: az infláció 2021-ben a 3,5–3,6 százalékos tartományban, míg 2022-től újra a jegybanki cél körül alakul.

A döntéshozók megerősítették, hogy az MNB az állampapír-vásárlási programot továbbra is tartós piaci jelenlét mellett, a szükséges mértékben és a szükséges ideig fogja használni.

A jegybank a koronavírus-járvány okozta kockázatok kezelését és a növekedés gyors, illetve fenntartható helyreállítását kész célzott módon, mérlege további növelésével támogatni – szögezték le a jegyzőkönyvben.

Ami a Növekedési Kötvényprogramot illeti, a testület január 12-i ülésén a keretösszeg 750 milliárd forintról 1150 milliárd forintra emeléséről döntött, miközben a program egyes feltételeit is módosította – idézték fel a jegyzőkönyvben.

Az Nhp Hajrá keretében tavaly december végéig mintegy 21 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás közel 1500 milliárd forint finanszírozást vett igénybe – emlékeztettek.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.