A Mediciek hatalma

Érdekes olvasmány Firenze hires/hirhedt családjának története. Már a XV.században is a hatalom volt a lényeg és azért sok mindenre képesek voltak az emberek.

Mindenki azt olvas ki Michele Gazo könyvéből, amit szeretne: oda rakja a hangsúlyt, ahova szeretné. Nem egy karakteres könyv, időnként már majdnem unatkoztam, de érdekelt, hogy mi lesz a vége. Aztán észrevettem, hogy egy még csak az első kötet. 🙂

Olvastam jobb könyvet, nem is biztos, hogy könyvajánlót kell írni egy olyan könyvről, amely nem jelentett különösebben nagy élményt. Azonban én ebben a könyvben a hatalom működésére, a hatalmasokat mozgató “rugókra” és az akkori városok jövőjét formáló apró döntések pici emberi hátterére figyeltem.

A gazdagok még gazdagabbak, hatalmat birtoklók szeretnének lenni. A félelem állandó osztályrészük, napjaik rettegéssel és állandó készenléttel telik, soha sincs elég pénzük és hatalmuk, hogy megpihenjenek. Ismerős ez a helyzet? Hát igen. A világ semmit sem változott. A mai hatalmat birtoklók is pont ilyenek.

Szomorú, hogy az emberiség “feje felett” több ezer év rohan át és semmi sem változik. Nem tanulunk a hibáinkból, nem változik semmi – képtelenek vagyunk az ember, mint faj érdekeire figyelni. Mindig az egyén, a csoport, a pillanat áll a döntéseink hátterében és szinte soha sem az egész emberiség, a környezet védelme, a szegények, nyomorultak, betegek segítése, a lemaradók felemelése vagy csak pici lehetőségek biztosítása a számukra.

Ezt a gondolatmenetet itt abba is hagyom, mert elméletben mindenki egyetért ezzel, de a legkisebb hatalom birtokában, vagyon felett rendelkezve beindulnak a védekezési mechanizmusok, az érdekek megváltoznak és bárkiből előjöhet az önző vadállat. (Ezt pszichológiai kísérletek, számtalan történelmi “eset” bizonyítja.)

Sokan ebből arra a következtetésre jutnak, hogy akkor az ember elveszett, csak idő kérdése és a jövőben kiír bennünket egy földönkívüli hasonló, de erősebb faj, egy meteor, bármi. Ha más nem, akkor mi magunk irtjuk ki egymást.

Mások arra gondolnak, hogy a verseny, a harc vitte előre a világunkat, az emberiség sehol sem tartana, ha ezek nem volnának.

Jó messzire kalandoztam ettől a könyvtől, de bevallom, hogy ez is volt a célom… Maga a könyv nem nagy szám, talán a többi részét ki is hagyom.

Mi a Te véleményed?

Hozzászólások lezárva.