A mai nap 03.26

Az elmúlt héten 3,28 millió ember jelentkezett munkanélküli segélyért az Egyesült Államokban, ez új rekord, ötszörös értéke az eddigi rekordnak. (Vannak, akik szerint nem ennyien akartak jelentkezni, csak a leterhelt rendszerek ennyit tudtak feldolgozni, a valós adat akár ötmillió főnél is több lehet.)

A képet azt teszi kicsit elviselhetővé, hogy egy hónapja még rekord alacsony volt a munkanélküliség az országban, 3,5%-on állt a mutató, vagyis ez 158 millió alkalmazottat jelentett. Tehát 2,5-3,5%-kal (százalékponttal) nőtt a munkanélküliség egy hét alatt.

Áprilisra további akár 5 millió új regisztrált munkanélkülit várnak, az előző válság legmagasabb havi értéke 800 ezer volt 2009 márciusában.

Az amerikai kormányzat bizakodó, hogy az új mentőcsomag miatt nem tesznek majd annyi embert lapátra, ezzel szemben a FED elnöke 30%-os (átmeneti) munkanélküliséget is el tud képzelni az év második negyedében. A gazdaság zsugorodását 5 és 50% között tippelik a különböző elemzők, ami nem meglepő, ha jóformán senki nem termel és nem is nagyon fogyaszt.

Az újraválasztásért induló Trump elnök most komoly bajban van, mert eddig azzal kampányolt, hogy abból is látszik, milyen nagyszerű elnök ő, hogy mennyit emelkedtek a tőzsdék az ő megválasztása óta és milyen alacsony a munkanélküliség. Nos, a tőzsdék nagyjából ott állnak, mint amikor őt megválasztották közel négy éve és úgy tűnik, a munkanélküliség bőven kétszámjegyű lesz hamarosan.

Ezért forszírozza, hogy már húsvét után induljon újra az ország, mert inkább haljon meg (néhány) százezer öreg, mintsem tönkremenjen az ország a leállásba. (Kicsit másként fogalmazott, de a lényeg ez volt a legvégén.) Az orvosok nagyon rossz ötletnek tartják a korai újrakezdést, az egészségügy teljes összeomlásától tartanak, ami lehet hogy az újraindulás nélkül is hamarosan meglesz több államban. Eleve csak az ország egy részén kérték meg egyelőre az embereket az otthonmaradásra, ez most olyan 200 millió főt érint, főleg a nagyvárosokban.

(Csak így zárójelben: amit valamiért sokan nem akarnak felfogni, az összeomlott egészségügy nem csak a koronavírusosoknak lesz halálos, hanem mindenki másnak is, akit nem tudnak ellátni, hiszen most is tele vannak a kórházak egyéb ápolásra szorult betegekkel is. Ne most akarjon valaki szívinfarktust kapni vagy ne most legyen szüksége CT-re, mert nem sok figyelmet tudnak rá fordítani. S ez a helyzet hamarosan még sokkal rosszabb lesz. A karanténnal nem megállítani akarják a vírust, mert nem is lehet, hanem elnyújtani a fertőzési hullámot, hogy ne egyszerre szakadjon annyi beteg az egészségügy amúgy is túlterhelt rendszerére.  A karanténnal csak időt nyernek, de az most égetően fontos. Fontosabb, mint egy elnök újraválasztása vagy a tőzsde szárnyalása. Ja és mai hír, hogy Franciaországban az intenzíven kezelt fertőzöttek bő egyharmada 60 év alatti.)

A FED korlátlan pénznyomtatási ígérete, a belengetett és várhatóan pénteken megszavazott hatalmas, kétezer-milliárdos (az amerikai GDP tizedét kitevő) amerikai mentőcsomag, a G20-ak által beígért ötezer-milliárdos mentőcsomag némi optimizmust adott a tőzsdéknek, az elmúlt napokban az utolsó két hét veszteségét ledolgozta a legtöbb tőzsde.

Mondjuk ez a beígért mentőcsomagok brutális méretéhez képest kifejezetten pesszimista hozzáállást jelent a befektetők részéről és kérdés, meddig tart ki az erősödés.

Közben a járvány tovább terjed, mindenhol egyre több a halott és az új fertőzött is. A járvány tetőzését Európában június-júliusra várják. Kínában már az októberi második hullámra készülnek, addig is átmenetileg lezárták a határaikat, senki nem mehet be az országba, még érvényes vízummal sem.

Nagyjából ennyi történt mostanában. Számomra még mindig nem látszik, mi lesz ebből.

Share

<!–
–>

Hozzászólások lezárva.