A magyarok tényleg elégedetlenek és csak panaszkodni tudnak? Itt vannak a friss számok!

Öt év után mérte fel ismét az Eurostat, mennyire elégedettek az európai emberek az életükkel, a kutatásban egytől tízig terjedő skálán kellett három területet értékelni az uniós állampolgároknak:

  • Mennyire elégedettek a saját életükkel összességében?
  • Mennyire elégedettek a pénzügyi helyzetükkel?
  • Mennyire elégedettek a személyes kapcsolataikkal?

Mindhárom kérdésnél a nullás jelentette az elégedetlenséget, a 10-es pedig a legmagasabb elégedettségi fokot. Az EU egészében mindhárom mutatóban javulást mért az Eurostat, összességében a 2013-as 7 után 7,3 pontra értékelték az életüket az emberek, vagyis az európaiak inkább elégedettek az életükkel, mint nem. A pénzügyi helyzetükre 6,5-ös „osztályzatot” adtak az európai emberek, 2013-ban még csak 6-osra értékelték ezt. A személyes kapcsolatokban minimális javulást mért a statisztikai hivatal, 7,9-re értékelik most ezt a faktort az európaiak.

Jó hír, hogy az EU-ban már egyetlen tagállamban sincs 5 alatt az átfogó elégedettségi mutató, jelenleg Bulgáriában a legalacsonyabb, 5,4. Öt évvel ezelőtt szintén a bolgárok álltak a sor végén 4,8-as értékkel.

Számunkra rossz hír, hogy a magyaroknál csak a görögök, a litvánok, a horvátok és a már említett bolgárok kevésbé elégedettek az életükkel. Magyarországon a 2013-as 6,1 után 6,5-re értékelték az elégedettséget a megkérdezett állampolgárok, vagyis az elmúlt öt évben elégedettebbek lettünk az életünkkel.

A pénzügyi helyzetükkel kevésbé elégedettek a magyarok a felmérés szerint, átlagosan 5,5-re értékelték ezt az Eurostat kérdésére. Az egyébként szinte minden tagállamban elmondható, hogy a pénzügyi helyzetükkel elégedetlenebbek az emberek. Ebben a sorban a már említett görög-litván-horvát-bolgár négyesen kívül a portugálok és a lettek is mögöttünk végeztek. A leginkább a skandináv országok lakói, sorrendben a dánok, a finnek és a svédek vannak megelégedve a pénzügyi helyzetükkel.

A három vizsgált mutató közül a magyarok a személyes kapcsolataikkal vannak leginkább megelégedve, ezt 7,6-re értékelték, ami megegyezik az öt évvel ezelőttivel. Ezen a téren is négyen vannak mögöttünk, a románok, a horvátok, a görögök és a bolgárok értékelték ennél alacsonyabbra a személyes kapcsolataikat. A legjobban Máltán, Ausztriában és Szlovéniában vannak megelégedve az életüknek ezzel a részével, ami magyar szempontból azért érdekes, mert a dobogón két szomszédos ország is van.

Címlapkép: Shutterstock

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.