A lecsúszó településeket megmenthetik az odaköltöző távmunkások

A városok magas ingatlanárainak és a távmunka terjedésének következtében kedvezőbb helyzetbe kerülhet számos, eddig kevéssé vonzó kisebb település. Bár a jelenség nem új, az elmúlt egy évben minden korábbinál aktuálisabb lett, hiszen rengetegen álltak át a járvány miatt otthoni munkavégzésre, miközben a lakhatási nehézségek egyre szélesebb rétegeket érintenek. A Bloomberg cikke szerint már kezdenek kibontakozni olyan szervezett kezdeményezések is, amelyek abban segítenek, hogy a távmunkások és az őket szívesen befogadó települések minél könnyebben egymásra találjanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit tehetünk a lakhatási válság ellen?Budapesten olyan magas szintre emelkedtek a bérleti díjak, hogy azok a jelenlegi jövedelmekből csak többek összeköltözésével és más költségek drasztikus visszafogásával kigazdálkodhatók.

Az Egyesült Államokban ingatlanpiaci szolgáltatásokkal foglalkozó Common például a távmunkás életmódhoz megfelelő épület-beruházásokat is kínál, és a helyszíneket egy pályázattal választotta ki. A felhíváson öt olyan város aratott sikert, amelyeket elkerültek az elmúlt években sikeres technológiai cégek. Közös bennük továbbá, hogy viszonylag olcsó a lakhatás, és nem várható, hogy egyhamar felpezsdüljön a helyi gazdaság.

Persze jelentős különbségek is vannak a kiválasztott települések között. New Orleans gazdasága jelenleg döntően a turizmusra épül, amit a városvezetés reményei szerint a projekt jóvoltából több lábra lehetne állítani.

Betonville-ben található ugyan a Walmart üzletlánc székhelye, de a saját magát a hegyi kerékpárosok fővárosaként emlegető település a távmunkások odacsábításában lehetőséget lát a környékbeli aktív kikapcsolódási lehetőségek népszerűsítésére. Hasonló okokból jelentkezett a programba Ogden is, ahol sípályák találhatók, Rocky Mount és Rochester pedig az elmúlt évtizedekben komoly munkáltatókat veszített, a hajdanán jóllétben élő települések többek között a bőségesebb években felhalmozott kulturális tőkét próbálnák most menteni és kamatoztatni a távmunkások odacsalogatásával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOtthon tényleg senki sem kreatív, vagy csak ürügyet keresnek a cégek?Már körvonalazódik, hogy hogyan fogunk a járvány után dolgozni, azonban az új technológiákkal még a cégek is csak kísérleteznek.

A program során épülő távmunka-központok kialakításához és népszerűsítéséhez hozzájáruló Common vezetője szerint nem elég pusztán anyagi előnyökkel kecsegtetni az újonnan betelepülő lakosokat, hanem kulcsfontosságú a megfelelő környezet kialakítása is. Ehhez pedig a településeknek egészen más lépéseket kell tenniük, mint amikor új munkahelyeket létesítő vállalatokért versengenek. A távmunkások megszólításának receptje még nem igazán ismert, mindenesetre az idei év végétől megkezdődnek a beruházások.

Élet Világ Amerika otthoni munka távmunka település város Olvasson tovább a kategóriában

Hozzászólások lezárva.