A külügyminisztérium és az NNK már az orosz vakcina vásárlásáról szóló szerződést vizsgálja

Megérkezett a koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről szóló szerződéstervezet – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a kormányülés szünetében.

Szijjártó Péter elmondta, hogy telefonon egyezetetett Mihail Muraskóval, Oroszország egészségügyi miniszterével, aki egyúttal a magyar–orosz kormányközi gazdasági vegyesbizottság orosz társelnöki pozícióját is betölti.

A magyar gyógyszerészeti hatóság szakemberei jelenleg is Oroszországban vannak, és a helyszínen tanulmányozzák az orosz vakcina gyártási folyamatát. Csütörtökön az orosz egészségügyi hatósághoz látogatnak és folytatnak konzultációt – mondta a külügyminiszter.

Mindeközben a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Külgazdasági és Külügyminisztérium jogászai is folyamatosan dolgoznak. Ugyanis az orosz vakcina értékesítéséért felelős orosz Állami Befektetési Alap megküldte a szerződéstervezetet, amely a vakcina Magyarországra szállításának alapját jelentheti – mondta a külügyminiszter.

Ha a gyárlátogatások és a kapott dokumentációk áttekintése után a magyar gyógyszerészeti hatóság úgy dönt, hogy megadja a vészhelyzeti használati engedélyt az orosz vakcina magyarországi használatára, akkor alá tudják írni a szerződést, és megállapodást tudnak kötni arról, hogy Magyarországra nagyszámú biztonságos oltóanyag érkezzen – közölte Szijjártó.

Az Index szerda délután arról számolt be, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lezárta a koronavírus elleni orosz Szputnyik V vakcina törzskönyvi dokumentációjának ellenőrzését, és jóváhagyta a vakcina engedélyezését, erről Szijjártó nem ejtett szót.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján csak annyit jegyzett meg az orosz vakcináról, hogy – a kínaival együtt – továbbra is vizsgálják. A Szputnyik V csapata szerdán közölte, hogy már benyújtották a kérelmét az oltóanyag Európai Unióban való regisztrálására is.

Hozzászólások lezárva.