A kormány száz lélegeztetőgépet adott a vajdasági magyaroknak

A kormány száz lélegeztetőgépet és ugyanennyi, a betegek őrzésére szolgáló monitort adományozott a Vajdasági Klinikai Központnak – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

A miniszter elmondása szerint a vajdasági magyarok jelezték, hogy segítségre van szükségük a legsúlyosabb koronavírusos betegek ellátása terén, a kormány ezért csütörtök hajnalban már útnak is indította az egészségügyi eszközöket.

A lélegeztetőgépeket és a monitorokat a Vajdasági Klinikai Központ osztja majd szét az érintett kórházak között; az adományt a szerb egészségügyi hatóságok engedélyezték – tette hozzá.

Azt a feladatot kapták a külügyi tárcától a magyar külképviseletek, hogy próbáljanak meg eladni nyolcezer lélegeztetőgépet – értesült korábban a hvg.hu. A tárca akkori érdeklődésünkre megerősítette, hogy a “készleten felüli gépeket” valóban megpróbálják értékesíteni, azonban konkrét számot nem közöltek. A vajdasági esetben persze nem eladásról, hanem ajándékról van szó.

Lélegeztetőgéppel egyébként meglehetősen jól áll Magyarország: a Külgazdasági és Külügyminisztérium júniusban árulta el, hogy több mint 300 milliárd forintért vásárolt 16 ezret.

Az orvosi eszközökből korábban 150-et küldtünk Csehországnak, 20-at a Kirgiz Köztársaságnak, Ukrajnának pedig 50-et.

Hozzászólások lezárva.