A kispapírok napja volt a magyar tőzsdén

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

A keddi kereskedés második felében felemásan teljesítettek az irányadó európai részvényindexek, a magyar tőzsde eséssel zárta a hét második napját. Bár a nap első felében napon belül új történelmi csúcsra kapaszkodott a magyar tőzsde, a kereskedés végére azonban elfogyott a lendület, a BUX végül 249 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb. A blue chipek felemásan zártak, az OTP 0,8 százalékos esés után 13 950 forinton zárt, a Mol 1,1 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 3 002 forinton fejezte be a keddi kereskedést. A Richter 0,3 százalékos esés után 5 850 forinton búcsúzott a hét második napjától. A pozitív kivételt a Magyar Telekom jelentette, a telekomcég papírjai 0,2 százalékos emelkedés után 441 forinton fejezték be a napot.

Ötnapos emelkedő sorozat után minimálisan csökkent kedden az amerikai S&P500 részvényindex értéke és a Dow Jones is mérsékelt mínusszal fejezte be a kereskedést, míg a technológia-túlsúlyos Nasdaq enyhe emelkedést produkált.

Mik az előjelek mára?

Az ázsiai tőzsdéken szemmel látható esések bontakoztak ki a ma reggeli kereskedésben, a Nikkei 0,6,a Shanghai Composite 0,8 százalékot esett, a dél-koreai Kospi 1,3 százalékkal került lejjebb. A dél-koreai indexet a Samsung és az SK Hynix chipgyártó húzta le, mind a két papír több mint 2,5 százalékot veszített értékéből a ma reggeli kereskedésben.

Az európai tőzsdéken mérsékelt eséssel kezdődhet a nap, a DAX futures 40 pontos csökkenést jelez előre a nyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

Ismét a kereskedelmi háborús félelmek kerültek a figyelem középpontjába a december 15-i határidő közeledésével, különösen hogy Donald Trump arra figyelmeztetett, hogy megemelheti a kínai termékekre kivetett vámokat abban az esetben, ha nem születik megállapodás.

Közben Kína újabb élénkítő intézkedéseket hozott, enyhén csökkentette a kínai jegybank a referencia kamatlábakat szerdán annak jeleként, hogy a Peking igyekszik mérsékelni a reálgazdaság finanszírozási költségeit. Az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) az előző hónapban rögzítetthez képest öt bázisponttal csökkentve 4,15 százalékon határozták meg, miközben elemzők arra számítottak, hogy az változatlan marad.

Mire érdemes ma figyelni?

Este az amerikai jegybank legutóbbi ülésének jegyzőkönyve jelenik meg, melyből a Fed további lépéseire lehet következtetni esetleg. Most úgy tűnik, hogy egy időre megállnak a kamatvágásokkal, erre utalt a múlt héten Jerome Powell elnök is.

Itthon egy gyorsjelentés érkezik ma, a magyar tőzsde zárása után az ANY Biztonsági Nyomda publikálja a harmadik negyedéves számait.

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.