A kisebb vállalkozásoknak is érdemes belevágniuk az okos gyártásba

Ma már inkább csak mítosz, hogy a kis- és középvállalatok (kkv-k) számára túl nagy befektetés lenne az Ipar 4.0-ás technológiák alkalmazása. A legtöbb mai gyárban már most is keletkeznek adatok, az adatbázis ott van előttünk, csak megfelelő szoftverekre van szükség ezek előhívásához és elemzéséhez. Ha pedig régebbi gépek üzemelnek a gyárban, általában akkor is léteznek megoldások arra, hogy azokat bekapcsolják az IIoT-s rendszerekbe.

Egy másik tévhit, hogy az ilyen alkalmazások használatához informatikusokra és szakértőkre lenne szükség. A telepítéshez valóban kellenek a szakemberek, ám a mai programokat a minél egyszerűbb használhatóság jegyében írják.

Az, hogy mi a legjobb megoldás egy cég számára, sok tényezőtől függ, köztük a cégek méretétől is. Az Industry Week szerint egy kkv esetében a gépi tanulás az ideális megoldás úgy, hogy a megfelelő csapat kezeli a gépeket, és mindenkinek megvan az egyértelmű feladata.

Fontos a fokozatosság

Az Industry Week szerint a leggyakoribb hiba a kkv-k részéről, hogy nem tudják előre felmérni, mennyi hasznot hoz az okos gyártásra való áttérés. Ilyen hiba lehet az is, ha egyből a teljes gyártásra akarják alkalmazni az új megoldásokat, nem csak ott, ahol a leginkább szükséges.

Fontos a megfelelő stratégia kidolgozása, illetve az eredmények követése. A legkritikusabb folyamatok „okossá tétele” kiváló lehetőség a tapasztalatszerzésre, ami alapján a többi gyártási folyamatnál is alkalmazhatók az újítások.

Növekvő hatékonyság

Szerencsére a fenti hibák jelentik a kisebbséget, az intelligens gyártás bevezetése számos iparágban hoz látható eredményeket. Az adatbázisok alapján sokkal hatékonyabbá válik a termelés, látszik, mikor állnak a gépek feleslegesen, kiderül, melyik folyamatok nem működnek a leghatékonyabban, és az is láthatóvá válik, hogy melyik csapat hogyan végzi a dolgát.

A kisebb vállalkozások esetében arányaiban még többet hozhat az okos gyártás, hiszen a kevesebb erőforrás esetében még többet számít, ha valami nem működik megfelelően.

Aktívak a kkv-k ezen a piacon

A kisebb vállalkozások is aktív szereplői az Ipar 4.0 piacának. Főleg az IIoT, a gépi tanulás és a mesterséges intelligencián alapuló alkalmazások tartoznak a kkv-k számára elérhető megoldások közé.

A mai gyártásban az adatok kulcsfontosságú tényezővé váltak, ezért a legkisebb vállalkozások sem engedhetik meg maguknak, hogy veszni hagyják őket.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.