A kínai vakcinát is engedélyezték itthon

Bár azt még nem tudni, hogy pontosan mennyi érkezik belőle az országba és azt mikor kezdik használni.

Megkapta ma az ideiglenes engedélyt a Sinopharm oltóanyaga az Országos Gyógyszerészeti Intézettől (OGYÉI) – közölte a az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Így bővült az oltási paletta, már a Pfizer és a Moderna széruma, a Sputnik V és a kínai oltóanyag is használható itthon, bár egyelőre csak a két nyugati vakcinát használják a gyakorlatban.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten közölte, hogy ezentúl külön eljárás nélkül, szakhatósági vizsgálat nélkül is megkaphatják az ideiglenes engedélyt azok az oltóanyagok, amellyel a világon már több, mint egymillió embert beoltottak, a Sinopharm vakcinája pedig bőven túlvan ezen a számon. Ennek a kormány már rendelettel meg is ágyazott.

Az még most sem biztos, hogy mennyit veszünk a kínai szerből, az elmúlt másfél hónapban többféle szám is elhangzott a kormányzati szereplőktől.

György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy egyelőre 200 ezer ember beoltásához van elég vakcina az országban, ebből már 150 ezren kaptak is az oltóanyagból. Folyamatos az oltás, de György szerint a hét végére pedig az összes oltóanyagot elhasználhatják.

Orbán Viktor szerint pedig a jövő héten kezdődik a regisztráltak oltása.

A háziorvosok Pfizerrel oltanak, a megyei oltópontokon a Modernát oltóanyagát adják be.

Borítókép: Koronavírus tájékoztató Facebook-oldal 

Hozzászólások lezárva.