A kiégésről nemcsak a munkahelyünk tehet, mi is csapdákat állítunk magunknak – így kerüld el őket

A munkahelyünk szigorú követelményei, változásai, bizonytalanságai csak egy-egy forrása a korai kiégésnek, de mi van akkor, ha magunkat ejtjük csapdába?

Kandi Wiens business coach a Harvard Business Review-n publikálta gondolatait, amit több évtizedes kvalitatív kutatási eredményeire, rendőrökkel, ápolókkal, orvosokkal, üzletemberekkel, tanárokkal folytatott beszélgetéseire és a személyes coach praxisában tapasztaltakra alapozott. 

Állítása szerint a küzdelem a kiégés ellen univerzális, csak mindenki más szinten éli meg. A szakmai életünk stresszforrásai mindenkire máshogy hatnak, az is eltér, egyáltalán mit tekintünk stresszforrásnak és az ezekre adott reakciók is drasztikusan különböznek. Más szóval:

vannak, akik ellenállóbbak a kiégéssel szemben, mint mások, hiába érik ugyanazok az impulzusok.

Wiens azoknak szeretne segíteni, akik nehezebben küzdenek meg a kiégés nehézségéivel, úgy gondolja, érdemes azoktól tanulni, akik könnyebben megküzdenek vele.

Pár egyszerű pontban összeszedte a leggyakoribb önbecsapásokat, amelyekre, ha kevés figyelmet fordítunk, felemészthetnek minket és a motivációnkat is. 

Először is figyeljünk az életünk megváltozó mintázataira, amit Wiens védekező rutinnak hív. Kevesebbet alszunk? Ingerlékenyebbek vagyunk? Nem tudunk fókuszálni? Alkohollal csökkentjük a stresszt? Ezek mind a kiégés veszélyét jelezhetik. 

Ezután vizsgáljuk meg, becsapjuk-e saját magunkat valamivel. Wiens szerint

a kockázatok minimalizálásához önismeretre és önfegyelemre lesz szükség, ezek segítségével tudjuk a destruktív folyamatokat pozitívra cserélni.

A túlzott rugalmasság csapdája

A rugalmasság hasznos, egy mindig változó munkahelyen pedig különösen, de csak addig, amíg nem feszíted túl a húrt az időbeosztásodban. Kérdezd meg magadtól: tényleg azért igazítom a programom másokhoz, mert így szeretném, vagy azért, hogy teljesítsd mások elvárásait? Ez a fajta önbecsapás azoknál a leggyakoribb, akiknek fontos, hogy mások mit gondolnak róluk.

Segíthet, ha őszinték vagyunk magunkkal a fenti kérdés esetében, és az is, ha határozottabban meghúzzuk a határainkat. A sorozatos igenek mellett próbáljunk meg egyszer-egyszer nemet mondani.

A perfekcionizmus csapdája

„A perfekcionizmus a fejlődés ellentéte” – tartja a mondás. Fontos magasra rakni a lécet, de ha túl magas, az már a jólléted kárára válhat. A problémák akkor jönnek, amikor túl sokat várunk magunktól, miközben nem vesszük észre a fejlődést.

A csapda aztán akkor lesz teljes, ahogy elkezdjük magunkat másokhoz mérni. 

Kérdezd meg magadtól, hogyan tudod feladatot elvégezni jól, anélkül, hogy tökéletes eredményt várj el magadtól? Légy magaddal kedves és megbocsátó, az önvád mérgező.

Az imposztor-szindróma csapdája

Előléptetés, új munkahely, nagyobb feladatok – mind előhozhatják a jól ismert imposztor-szindrómát. Az érzést, mikor azt hisszük, nem vagyunk elég kvalifikáltak a feladathoz. Azok, akik ezt esetleg a perfekcionizmus csapdájával kombinálják, gyakran túlfeszítik a húrt és súlyos extra órákat dolgoznak, hogy behozzák a vélt lemaradást.

Ebből a csapdából úgy szabadulhatunk, ha máshogy szólítjuk meg a bennünk lévő elégtelenség érzetet.

Ha kell, erőből emlékeztesd magad arra, hogy milyen jól végezted el az adott feladatot, vagy egyszerűen fogadd meg, hogy holnap máshogy fogod. 

A „túl sokat törődés” csapdája

Ha boldogsággal és szenvedéllyel csinálod a munkádat, hosszú távon akkor is veszélyt jelent, ha megvonod magadtól a kikapcsolódást a családdal, a barátokkal vagy önmagaddal. 

Segíthet, ha találsz a munkádon kívül egy új szenvedélyt, amibe ugyanúgy belevetheted magad, miután kicsekkoltál a munkából.

Az „úgysem tudok segíteni ezen” csapdája 

A problémamegoldás egyik legkárosabb módja az ignorancia, a megoldás létének elutasítása. Aki a megoldásra fókuszál, az megtalálja a gyakorlati kiutat egy dilemmából. Aki erre épp nem képes, gyakran az érzelmi torzítást választja, tehát azt, hogy a problémára nem létezik megoldás, így nincs mit tenni sem. 

Ahhoz, hogy kiszűrd ezt a csapdát, tedd magad próbára: ez a határidő tényleg olyan szűkös, amilyennek gondolom? Ha nem, menj tovább: mit tehetek, hogy ne terheljen ez meg ennyire? Bármi, amitől visszanyered a kontrollt a tetteid fölött, segít. 

Borítókép: Unsplash

Hozzászólások lezárva.