A kedvező kínai kommentárok segítik a részvénypiacokat

Mi történt tegnap a tőzsdéken?

Emelkedéssel zárták a hét harmadik napját a tengerentúli tőzsdék, a piaci kommentárok szerint a Donald Trumppal szembeni alkotmányos vádeljárással kapcsolatos aggodalmakat háttérbe tudta szorítani az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásait övező optimizmus, miután Donald Trump meglebegtette, hogy a két ország kereskedelmi megállapodásásra a vártnál hamarabb is sor kerülhet. Az egyedi részvények közül a Nike papírjai 4,2 százalékos emelkedés után új történelmi csúcson zártak, miután a cég első negyedéves számai felülteljesítették az előzetes várakozásokat. A Dow végül 163 pontos emelkedés után 0,6 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,6 százalékot erősödött, míg a Nasdaq 1,1 százalékos emelkedéssel zárta a hét harmadik napját.

Eséssel zárta a hét harmadik napját a magyar tőzsde, a BUX 294 pontos mínusz mellett 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a blue chipek a stagnáló Magyar Telekom kivételével eséssel zárták a hét harmadik napját. A Richter 0,3 százalékos esés után 5 035 forinton zárt, a Mol 0,8 százalékkal került lejjebb, az olajcég papírjai 2 952 forinton fejezték be a szerdai kereskedést, míg az OTP 1 százalékot esett, a bankrészvény 12 510 forinton búcsúzott a hét harmadik napjától.

Mik az előjelek mára?

Az ázsiai tőzsdék felemásan teljesítenek a csütörtöki kereskedés második felében, a piaci kommentárok szerint a befektetők kedvezően fogadták az USA és Japán által szerdán megkötött, korlátozott kereskedelmi megállapodást, míg Donald Trump nyilatkozata szintén javíthatta a hangulatot, miután az amerikai elnök szerint a kínai kereskedelmi megállapodásra a vártnál hamarabb is sor kerülhet. A Nikkei 0,1 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,2 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 0,4 százalékot esett. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány a hét negyedik napján: a szingapúri tőzsde 0,1 százalékos erősödése mellett a dél-koreai Kospi 0,1 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 6 pontos plusza 0,1 százalékos emelkedést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A Donald Trumppal szembeni alkotmányos vádeljárás jelentette politikai bizonytalanság mellett a befektetők az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseivel kapcsolatos új hírekre figyelnek majd, miután az amerikai elnök meglebegtette, hogy a két ország kereskedelmi megállapodására akár a vártnál hamarabb is sor kerülhet.

Mire érdemes ma figyelni?

Csütörtökön a KSH a júliusi népmozgalmi adatsorát teszi közzé, az MNB az inflációs jelentését publikálja, míg az ÁKK kötvényaukciót tart. Az Egyesült Államokból a második negyedéves, felülvizsgált GDP-t teszik közzé, továbbá a második negyedéves személyes fogyasztási kiadásokat is közzéteszik. A befektetők emellett Mario Draghi EKB-elnök frankfurti beszédére figyelnek majd.

Csütörtökön nem érkezik kiemelt vállalati gyorsjelentés.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Martin Leissl/Bloomberg via Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.