A héten több mint 45 ezer vakcina érkezik

Kedvezőek a hazai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatok, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Az adatokat ismertetve hozzátette: az elmúlt 24 órában elhunyt 56, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 844 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. 360 418-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 12 024-re emelkedett, a gyógyultak száma 243 092 fő.

Magyarországra a héten 36 270 fő részére érkezik Pfizer/BionTech vakcina, ebből ma 11 ezer 115 fő részére érkezik oltóanyag. Vasárnap pedig újabb kilencezer fő oltására elegendő Moderna vakcinát vár a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Eddig 146 695 fő kapta meg az első oltást, 9403-an pedig már a második oltáson is túl vannak – mondta a tisztifőorvos. Úgy tűnik, hogy a második oltásnál hevesebb reakció történik a szervezetben, mivel a második vakcinát követően egy úgynevezett sejtes immunitás indul meg, memória sejtek alakulnak ki, melyek emlékezni fognak a kórokozóra, és akcióba lépve ki tudják védeni a fertőzést. A tünetek pedig az erőteljesebb bőrpír, vagy hőemelkedés lehet, de ettől nem kell megijedni, ez az oltóanyag hatásosságát mutatja – mondta Müller Cecília.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A tisztifőorvos felidézte, hogy megállapodás született már kétmillió orosz Szputnyik V vakcináról, ami egymillió ember oltásához elegendő, a vakcinák majd három részletben érkeznek Magyarországra, 30, 60, és 90 naponként.

A tiszti főorvos a Világgazdaság kérdésre elmondta, minden gyártási tételt ellenőriznek, azokat a tételeket is, amelyek már az NNK központjában tárolnak, az hogy ez összesen hány gyártási tételt jelent majd nem tudta megmondani.

Hozzátette: tárgyalásokat folytatnak a kínai Sinopharm vakcinagyártóval is, a kínai oltóanyag technológiája jól működik, már a H1N1-világjárvány idején is bizonyított.

Müller Cecília hangsúlyozta: az oltóanyaggyártók folyamatosan változtatják, hogy mikor és mennyi vakcinát tudnak biztosítani, most az lehet tudni, hogy a brit AstraZeneca jelentette be, hogy kevesebb vakcinát tud szállítani, pedig ez az oltóanyag már engedélyezett Magyarországon.

Hozzászólások lezárva.