A Google kivonulással fenyegeti Ausztráliát

A techóriás arra az esetre lengette be az országból való kivonulását, ha Ausztrália életbe léptetné az új médiatörvényt. A törvényjavaslat célja, hogy egy, a Google és Facebook által teljesen uralt piac helyett az online sajtótermékek több hirdetései bevételhez juthassanak.

„Ha ebben a formában fogadják el a törvényt, nem lesz más választásunk, mint elérhetetlenné tenni a Google keresőt Ausztráliában. Ez nemcsak nekünk, hanem az ausztrál lakosoknak, a média sokféleségének és a Google keresést használó kisvállalkozásoknak is ártana” – mondta Mel Silva, a techcég ausztráliai igazgatója – írja a CNN.

A törvényjavaslat szerint a hirdetési piacot uraló techcégek (Facebook és Google) kötelesek lennének fizetni az ausztrál híroldalaknak a tartalmuk online használatáért. Néhány képviselő zsarolásnak nevezte a Google ultimátumát, Scott Morrison miniszterelnök elmondta, hogy nem engednek a techcégnek. A kormány továbbra is elkötelezett az ügy érdekében, még ebben az évben szeretnék elfogadni a törvényt. Erre minden esélyük meg is van, hiszen bőven mögötte áll a szükséges többség.

A Google szerint a törvény szemben áll az információ szabad áramlásával és alapvetően azzal, „ahogy az internet működik”. A javaslat támogatói azonban azzal érvelnek, hogy egyrészt a médiapiac megroppanása a demokráciának sem tesz jót, másrészt a vállalatok kötelesek megfelelő mértékben visszaadni azokból a bevételeikből, amire az újságok által előállított tartalommal tudnak szert tenni.  

Hasonló esetekkel kellett a techcégnek máshol is szembenéznie. Csütörtökön a Google bejelentette, hogy fizet a franciaországi híroldalaknak a tartalmuk online használatáért.

700 millió forintot oszt szét a Google jó ügyekre

Hozzászólások lezárva.