A gazdagok zárt világa

Magyarországon nagyjából 3500 magyar család birtokolja a teljes
lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások csaknem 10 százalékát.
Ráadásul minél gazdagabb valaki, az utóbbi évek tanúsága szerint annál
gyorsabban nőttek a megtakarításai. Rendkívül nagyok a különbségek a 30 és 60
éves vagyonosok, illetve a nők és a férfiak pénzügyi viselkedése, preferenciái
között – derült ki a Blochamps Capital legfrissebb kutatásából.

A pénzügyi tanácsadó cég 2004 óta képez adatbázist a hazai, valamint a magyar ügyfélreferenssel rendelkező külföldi privátbanki szolgáltatók adataira alapozva, és 2002 óta készít részletes iparági elemzéseket.

A gazdagok egyre gazdagabbak

2020-ban több mint 8 százalékkal gyarapodott a hazai vagyonosok megtakarítása: ők év végére 45 ezer privátbanki számlán már 6250 milliárd forintot tartottak. Nem véletlen, hogy világszerte a vagyonosok 68 százaléka üzletileg sikeresnek könyvelte el 2020-at, és még ennél is magasabb, 78 százalék azok aránya, akik pozitív reményekkel várták 2021-et.

“A privátbanki ügyfelek mindössze 8-9 százaléka birtokolja az
összes kezelt vagyon közel 40 százalékát. Jelenleg nagyjából 3500-3600 olyan
család van Magyarországon, akik 100 millió forintnál nagyobb összegű
megtakarítást tudhatnak a magukénak. Ez a szűk kör a teljes lakossági
bankszámla- és értékpapír-megtakarítások csaknem 10 százaléka fölött
rendelkezik” – mondja Karagich István, a Blochamps Capital Kft. alapítója.

A jövőben még több pénz koncentrálódhat ebben a körben, ami egyben azt is jelenti, hogy kívülről bekerülni az elitklubba egyre nehezebb, s ha nem is lehetetlen, de csak nagyon keveseknek sikerülhet. Egy átlagos privátbanki számlán jelenleg csaknem 140 millió forintot tartanak az ügyfelek. 2005-ben ez az összeg még csupán 42-43 millió forint volt, azaz másfél évtized alatt megháromszorozódott a legtehetősebbek átlagvagyona. Az elmúlt 3 évben pedig 50 százalékkal nőtt a hazai privátbankok által kezelt vagyon, miközben a számlák száma csaknem 10 százalékkal csökkent.

Rendkívül nagyok a különbségek a 30 és 60 éves vagyonosok, a 30 milliós alatti és 100 millió forint felett megtakarítású, illetve a hölgyek és a férfiak pénzügyi viselkedése, preferenciái között. Éppen ezért egyértelmű, hogy a vagyonkezelő szolgáltatóknak a korábbinál jóval kifinomultabb ügyfélszegmentálási stratégiákat és fejlesztéseket kell alkalmazniuk az ügyféligények megértésére és optimalizálásra.

Mire figyelnek a női befektetők?

Jókora különbségekre derített fényt a tanácsadó cég a férfiak és a nők pénzügyi preferenciái között. Míg a 100 millió forint feletti vagyonnal rendelkező hölgyek elsősorban privátbankáruk személyét, képzettségét tekintik a legfontosabbnak egy 10-es skálán, addig a férfiak a kockázatvállalási hajlamot, a hozaméhséget, a szolgáltatás presztízselemeit teszik első helyre.

Érdekes, hogy 30 millió forint megtakarítás alatt a nők jövedelmük hosszú távú megtakarításra fordíthatóságát, a pénzügyi elemzések, kimutatások átláthatóságát, valamint a szolgáltatás árát és a felhasználóbarát digitális felületeket tekintik a legfontosabbnak. A férfiak ugyanebben a vagyoni kategóriában a digitális lehetőségek gyors, egyszerű elérését sorolják igénylistájuk élére, ezt követi csak a szolgáltatások árazása és a riportok átláthatósága.

Másképpen gondolkodnak a vagyonosok életkor szerint is. Míg egy 30-as, 100 millió forint feletti vagyonnal rendelkező privátbanki ügyfél a környezetvédelmi, és társadalmi szempontból fenntartható befektetéseket és a teljesítményalapú árazást igényli leginkább, 60 év felett a szolgáltatás presztízselemi és a privátbankár személye válik meghatározó igénnyé.

30 milliós vagyon alatt a 30 év alatti csoportban minden mást megelőz a digitális felületek felhasználóbarátsága iránti igény, és csak ezt követi az árazás, illetve a pénzügyi kimutatások átláthatósága. 60 év felett a prémium ügyfelek eközben elsősorban a bankfiók gyors és egyszerű elérésére vágynak.

Hozzászólások lezárva.