A fizetési rendszerek megújulásáról a Szigeten

Látható eredményeket hoztak a kormány elektronikus fizetés ösztönzésére tett intézkedései, az infrastruktúra jórészt rendelkezésre áll. A minisztérium által indított POS-támogatási program közreműködésével az elmúlt három évben 41 százalékkal, 102 ezerről 144 ezer darabra növekedett a kereskedelmi egységekben üzemelő bankkártya elfogadó terminálok száma, amelyek 86 százaléka alkalmas az érintéses bankkártyás és mobilfizetésre. Az elfogadóhálózat bővülése jótékonya hatott a forgalomra is, három év alatt közel 90 százalékkal, 107 millióról 202 millióra növekedett a negyedévenkénti belföldi kártyás fizetések száma – mondta el Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Sziget Fesztiválon rendezett sajtótájékoztatón.

A jelentős változások ellenére az online pénztárgépek adatai szerint a vásárlási tranzakciók kétharmada még mindig készpénzben történik. A háztartások mintegy 20 százalékának nincs bankszámlája, a közüzemi számlákat a magyar polgárok többsége még mindig készpénzzel fizeti, és a nyugdíjak 40 százaléka is készpénzben érkezik. A fiatal nemzedék azonban előszeretettel alkalmazza az elektronikus fizetési módszereket, a Szigetre látogató fiatalok 48 százaléka saját érintős bankkártyáját használja, 49 százalékuk a feltölthető fesztiválos karszalagokkal, 10 százalék pedig mindkettőt használva fizet. A nyár elejétől pedig már nem csak az androidos telefonokon, hanem a iPhone készülékekkel is lehetővé vált a mobil telefonos érintéses fizetés.

A Mastercard mindig is úttörőnek tekintette a hazai piacot, számos új technológiát Magyarországon mutattak be – emlékeztetett Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója arra, hogy a kontinensen az elsők között jelent meg hazánkban a mobilfizetési szolgáltatás, amelyet ma már 6 bank (Gránit, MKB, OTP, K&H, BB, Erste) nyújt az ügyfeleinek. Idén tavasszal pedig itthon is több banknál debütált az ApplePay, amely révén a fiatalok kedvelt telefonjain is elérhetővé vált a mobilfizetés.

Az elektronikus fizetés nemcsak gyorsabb, de sokkal biztonságosabb is. A piaci szereplők együtt dolgoznak az EUés a magyar hatóságokkal azért, hogy az internetes fizetés még biztonságosabb legyen – ezt teszi majd lehetővé az erős ügyfél hitelesítésre vonatkozó direktíva jövőbeli bevezetése. A megelőzés és az EU szabályok átültetésének köszönhetően az MNB adatai szerint Magyarországon 1 millió forintnyi bankkártyás fizetésből mindössze 113 forint volt érintett csalásokban tavaly, ráadásul ebből a kártyabirtokosok csak 9 forintot fizettek.

A Sziget világszinten is úttörője volt a készpénz mentesítésnek, amikor 2010-ben először bevezette a készpénzmentes fizetést egy ekkora rendezvényen. Bevált a Sziget tavalyi újítása is, amikor a fizetést RFID chippel felszerelt karkötőkkel oldották meg. A karszalagot sorbaállás nélkül, a Sziget mobil-applikációján keresztül is fel lehet tölteni, az így feltöltött, de el nem költött összegek visszautalása is egyszerűsödött.

A készpénz mentesítés a bűnügyi statisztikákban is komoly javulást hozott: a Sziget indulása óta rendkívül biztonságos, ám tavaly 71 további százalékkal csökkent a bűncselekmények száma a Szigeten.

Hozzászólások