A Fitch és az S&P is megerősítette a magyar adósbesorolást

Megerősítette a Fitch Ratings Magyarország BBB-s adósbesorolását. A nemzetközi hitelminősítő pénteken piaczárás után a szokásos London helyett Frankfurtban kiadott közleményében az egyik oldalról a stabil növekedést, a másik oldalon pedig a magas államadósságot és a gazdaságpolitika kiszámíthatatlanságából eredő kockázatokat emelte ki indoklásul.

Nem változtatott a magyar szuverén államadósság hitelbesorolásán a másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s sem, ám miközben továbbra is BBB/A-2 szinten van az adósság, a kilátást stabilról pozitívra javította. Ez egy jövőbeli felminősítésre utal, amelyre a közlemény szerint valószínűsíthetően a következő 24 hónapban kerülhet sor.

Mindkét hitelminősítő megemlítette a pénteken kiadott éves növekedési adatot: a GDP 2019-ben a vártnál gyorsabb ütemben, 4,9 százalékkal tudott bővülni a magyar gazdaság. A növekedés legfontosabb motorjának a beruházásokat és a fogyasztást emeli ki a Fitch, amely szerint ugyan lassulhat, ám még így is 3,5 százalékos növekedéssel kalkulálnak erre az évre. A régiónál magasabb növekedés segítheti az EU-hoz való konvergencia folytatását – hangsúlyozzák az S&P elemzői, akik szintén 3,5 százalékos bővülést jósolnak.

Abban is egyetért a két hitelminősítő, hogy az infláció egy időre a jegybank célja (3% +/- 1%) fölött maradhat, az év egészében azonban átlagosan 3 százalékos értéket valószínűsít a Fitch, 3,3 százalékot az S&P.

Mindkét hitelminősítő egy évvel ezelőtt, 2019 februárjában minősítette fel a magyar szuverén államadósság besorolását, mindkettőnél a befektetésre ajánlott szint fölött kettővel van a minősítés. A harmadik nagy, a Moody’s eggyel rosszabb szintre sorolta be Magyarországot, a hitelminősítő idén először március 27-én értékeli a magyar államadósságot.

Hozzászólások lezárva.