A Daimlert is elérte a dízelbotrány, 290 milliárd forintot fizethet

Több százmillió eurós bírság megfizetésére kötelezte Stuttgart ügyészsége a Daimlert a versenytárs Volkswagen csoport dízelbotrányához hasonló szabálytalanság miatt.

A stuttgarti székhelyű társaságnak a vádhatósággal kötött megállapodás alapján 866 millió eurót kell fizetnie, a szabálytalanság révén jogtalanul szerzett haszon ellentételezésére,valamint 4 millió euró szabálysértési bírságot felügyeleti kötelezettség elmulasztása miatt.

Az ügyészség szerint a cég 2008-tól 2016-ig értékesített a károsanyag-kibocsátási adatokat manipuláló berendezéssel szerelt dízelüzemű járműveket, amelynek motorja vizsgálati körülmények között a maximálisan engedélyezettnél kevesebb káros anyagot termel, a forgalomban viszont többet.

A Daimler nem él a jogorvoslat lehetőségével, a 870 millió eurót (290 milliárd forint) hat héten belül kell befizetnie Baden-Württemberg tartománynak.

Az ügyészség indoklása szerint a vállalat vezetése 2008-től kezdve nem felügyelte kellőképpen a modellek engedélyeztetésével foglalkozó részleg munkáját, aminek következtében a károsanyag-kibocsátási előírásoknak nem megfelelő dízelmotorral szerelt gyártmányok kerültek forgalomba.

Továbbra is nyomoznak magánszemélyek ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy manipulálták a dízelmotorral szerelt Daimler-gyártmányok motorvezérlő rendszerét.

Hozzászólások lezárva.