A britek leálltak a franciaországi luxusingatlan-vásárlásokkal – a Brexit miatt

Negyven százalékkal csökkent az utóbbi alig öt évben azoknak a briteknek a száma, akik Franciaországban luxusingatlant vásároltak. Az ok természetesen a Brexit és az amiatt gyengülő font.

Manapság csak minden ötödik franciaországi luxusingatlan-eladásért fizetnek a brit valutában, miközben korábban minden harmadik tranzakciónál brit volt a vevő – derül ki a Knight Frank nevű ingatlanügynökség adataiból. 

Ezzel együtt 2015 óta folyamatosan nőnek a lakáseladások Franciaországban, és 2019 végére az éves tranzakciószám elérheti az egymilliót, ami abszolút rekord. A brit vásárlók helyére belga, skandináv és közép-keleti vevők ugrottak a luxusszektorban, no, meg maguk a franciák.

2018-ban 33 százalékkal nőtt a kereslet a franciaországi otthonok iránt, és az eladások 63 százalékkal ugrottak meg. A kedvenc cél Párizs maradt, de szeretik a vevők Provence-ot, a francia Riviérát és az Alpokat is. 

Párizsban ráadásul áremelkedést várnak a szakértők a Grand Paris névre keresztelt hatalmas infrastruktúrafejlesztéstől, valamint a 2024-es nyári olimpiai játékoktól.

„A világ gazdagjai számára mindig is Párizs marad az a hely, ahol az otthonuktól távol otthonra lelnek”– mondja Kate-Everett Allen, a Knight Frank kutatásvezetője. Szerinte egyértelmű jelei vannak annak, hogy a francia főváros módosabb lakói, ahogyan az ingatlanpiaci hangulat javul, egyre inkább elkezdenek luxuslakásokat vásárolni. A közel-keleti lakásvásárlók Dél-Franciaországra koncentrálnak, míg az amerikaiak és a dél-kelet-ázsiaiak a párizsi keresletet növelik. 

Borítókép: Alexander Kagan/Unsplash

Hozzászólások lezárva.