A britek 19-re lapot húznának, a Brexit után jöhet a 4 napos munkahét

32 órás munkahetet ígér az ellenzéki Munkáspárt Nagy-Britanniában. Ez nem jelentene automatikusan négynapos munkahetet, mert nincs benne az ebédidő. A Munkáspárt a jeles közgazdászt, Lord Skidelskyt kérte fel az elképzelés kidolgozására, de ő arra mutatott rá, hogy Franciaországban is bevezették a 35 órás munkahetet a szocialisták, de a gyakorlatban mégsem változott jóformán semmi, mert annyi volt a kivétel, hogy végül már szinte senki sem tartotta be az alapszabályt. A brit Munkáspárt a jelenlegi zűrzavaros politikai helyzetben, amikor közeleg a Brexit határideje, de a konzervatív kormányfőnek elolvadt a parlamenti többsége, arra számít, hogy hamarosan országos választásokat tartanak az Egyesült Királyságban.

John McDonnel árnyék-pénzügyminiszter terjesztette elő a 32 órás munkahét javaslatát a Munkáspárt kongresszusán, hangsúlyozva, hogy a fizetések nem csökkennének. Kiemelte, hogy csak tíz év alatt vezetnék azt be Nagy-Britannia gazdaságába. Kezdetben tehát egyáltalán nem lesz kötelező. A munkaadók és a szakszervezetek egyedi alapon állapodhatnának meg, nagyjából úgy, mint eddig.

A szekeret fogták a lovak elé!

– nyilatkozta a Financial Timesnak az igazgatók intézetének ügyvezető igazgatója, aki rámutatott arra, hogy a termelékenység növelése nélkül a vállalkozók így veszteségessé válhatnának. Ugyanezt a kifogást fogalmazta meg még élesebben a brit gyáriparosok szövetségének főnöke, aki szerint a Munkáspárt gazdasági elképzelései a Brexittel együtt megszüntetnék a nyílt piacgazdaságot Nagy-Britanniában.

A 32 órás munkahét, a tervezett államosítások, a társasági adó emelése nem piaci gazdaságot eredményezne

– fejtegette. Hozzátette: a munkavállalóknak biztosan tetszene az ötlet, de a termelékenység növekedése nélkül sok vállalkozás elkerülhetetlenül veszteségessé válna.

Új-Zélandon egy vagyonkezelő cég, a Perpetual Guardian vezette be a négynapos munkahetet, sikerrel: a forgalom és a profit növekedett és a dolgozók elégedettsége is fokozódott, hiszen három szabadnapjuk volt egy héten.

Hozzászólások lezárva.