A betegek ilyen adatait tárolja az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér

A veszélyhelyzet alatt hallhattunk már arról, hogy a vírus elleni oltásnál a krónikus betegekről az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térből lehet információt kapni – ez az állítás akkor igaz, ha felkerült oda a beteg egészségügyi ellátása. Írásunkban áttekintést adunk arról, hogy milyen adatokat tartalmaz az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér.

2017 végétől került sor az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér kiépítésére, amelybe kezdetben az egészségbiztosítóval finanszírozási szerződést kötött orvosoknak, patikáknak kellett rögzíteniük a nyújtott ellátásokat. 2020. január 1-jétől azonban már minden orvosi – beleértve a fogorvosokat is – feladatra működési engedéllyel rendelkező magánfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak előírták a csatlakozást, azzal, hogy 2020. június 1-jétől az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér felé adatszolgáltatásra is kötelezettek lettek.

Azért, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér ne csak három év egészségügyi ellátásaival rendelkezzen, 2019-ben döntöttek arról, hogy

» az egészségbiztosítónak 2020. július 1-jéig elektronikus formában át kell adnia az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe a 2012. november 1-jét követően igénybevett egészségügyi ellátásokról szóló adatait, továbbá

» a finanszírozási szerződéssel rendelkező szolgáltatóknak 2020. január 1-jétől számított 180 napon belül meg kell küldeniük az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe a 2012. november 1-jét követően nyújtott egészségügyi ellátásaik adott dokumentumait.

Tekintsük át, hogy milyen egészségügyi adatok tárolására hozták létre az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret!

Egészségügyi profil

A kezelőorvos, ennek hiányában háziorvos – a vércsoport kapcsán az állami vérellátó szolgálat – az egészségügyi profilban rögzíti az általa kezelt személy tajszámát (ennek hiányában más azonosítóját), születési idejét, nemét, továbbá az érintett egészségi állapotával, kórelőzményével, egyes beavatkozásaival kapcsolatos egészségügyi adatokat. Ez utóbbiak kapcsán meg kell említeni, hogy többek között itt található meg a beteg kórtörténete, a vizsgálatnál fennálló problémái, az általa szedett gyógyszerek, a beteg életmódja, a várandósság és a diagnosztikai eredmények.

Érdemes tudni: a beteg megtilthatja, hogy a fenti adatait az orvos (állami vérellátó szolgálat) rögzítse.

Olvassa el az Adózóna társadalombiztosítással kapcsolatos egyéb írásait, valamint a HVG TB 2021 különszámát is!

Továbbá a beteg/ellátott írásban kérheti az egészségügyi profil-nyilvántartásba bejegyzett adatának javítását – a téves adatról való tudomásszerzéstől számított 30 napon belül – az azt bejegyző orvostól, az állami vérellátótól, illetve az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működtetőjétől.

Megjegyzés: az egészségügyi profilban rögzített adatokat az érintett halála után 5 évvel helyreállíthatatlanul törölni kell.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen sok adatát tárolja még az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér!

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.