A beoltottak már a jövő héttől karantén nélkül utazhatnának Görögországba

Feloldani tervezi a karanténkötelezettséget a jövő héttől Görögország azok számára, akik az Európai Unió területéről érkeztek, és már beoltották őket vagy rendelkeznek egy 72 óránál nem régebbi, negatív eredményű koronavírusteszttel – adta hírül a Reuters egy magas rangú kormánytisztviselőre hivatkozva.

A várható könnyítés a magyarokra is vonatkozik, nekik azonban számolniuk kell azzal, hogy hazatérve karanténba kell vonulniuk, amely alól csak két negatív PCR-teszt birtokában szabadulhatnak. Erre, valamint arra, hogy az oltási igazolás nem mentesít a karantén alól, külön felhívták a figyelmet az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Az Izraelből érkező beoltott vagy negatív teszteredménnyel rendelkező utasok számára már hetekkel ezelőtt engedélyezték, hogy a hétnapos karantén letöltése nélkül mozogjanak az országban.

A Reuters emlékeztetett: Görögország a járvány kitörése előtt éppen egy évtizeden át tartó pénzügyi válságból kecmergett ki, ezért különösen fontos számára, hogy a gazdaságát pörgető turisztikai szektort újra beindítsa.

A tervek szerint fokozatosan enyhítenek majd a korlátozásokon a jövő héttől kezdve, az újranyitás május 14-ig fejeződik be – mondta a hírügynökségnek a turisztikai minisztérium egy neve elhallgatását kérő munkatársa. Azt is elárulta, hogy az EU-s állampolgárokon kívül várhatóan az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Szerbiából és az Egyesült Arab Emírségekből is érkezhetnek majd a feltételeknek megfelelően utasok. Őket kilenc repülőtéren és két közúti határátkelőn engedik majd be.

Bár karanténba nem kell vonulniuk, az aktuálisan fennálló járványügyi szabályokat be kell majd tartaniuk.

Görögországban a koronavírus-járvány kezdete óta a hivatalos adatok szerint 301 103-an fertőződtek meg, közülük 9054 ember meghalt.

Hozzászólások lezárva.