A befektetések világa megváltozott

A világ megváltozott. Nem kicsit, nagyon. Mindenki erről beszél és ezt tényként fogadja el, de szerintem mégsem vagyunk teljesen tudatában a változás mértékének.

A Föld lakóinak száma kb. 8,5 milliárd, és az internetre csatlakozottak száma kb. 4,5 milliárd fő. És ebbe az afrikai elmaradott törzsek is benne vannak, szóval olyan ez a szám, mint minden “átlag”. Így aztán nyugodtan kijelenthetjük, hogy a fejlett és fejlődő világ nagy része csatlakozik az internethez és a felhasználók egyre több időt töltenek a virtuális világban! A neten töltött idő – ismét csak átlagosan – közel 10 óra naponta (ahol kevesebb, ott is 6 óra), tehát az év negyedét internet használattal töltjük! A felhasználók ennek az időnek ma már a 60-70%-át mobil eszközről és nem asztali (hagyományos) számítógépről intézik.

Ezzel még sok újdonságot nem mondtam, azonban gondoljunk csak bele egy kicsit, hogy mit is jelent ez. A ’90-es években még mozifilmeket, TV-t, újságokat néztünk, az életünk nagy részét emberekkel történő kommunikációval, közvetlen kapcsolattartással töltöttük, ma pedig egy “virtuális valóságban” informálódunk, beszélgetünk a világ másik felén élő gyerekeinkkel (ingyen!), vásárolunk online akár autót, ételt, szolgáltatásokat. A jövőben pedig egyre inkább “mozgókép”, előbb-utóbb 3D valóságában, 5G hálózatokon állandóan behálózva fogunk élni.

További fontos változás, hogy a fejlett világban egyre nagyobb a jólét, az emberek jelentős része többet és mást fogyaszt.Nőnek a megtakarításaink (egyre kiterjedtebb a virtuális “valóság”, azon belül pedig a pénzvilág mérete is hatalmasra nőtt.)

Befektetések virtuális világa

A világ összes pénzéről, az adósságok és pénzpiacok volumenéről itt olvashat egy korábbi elemzésemben. A fejlett világban nem volt 70 éve háború, a családok egyre nagyobb része volt képes generációkon átívelő vagyoni gyarapodásra, gyermekei segítésére. A megtakarítások volumene, a “reál szféra” eszközeinek (ingatlan, autó, termőföld, arany, stb.) értéke a pénzbőséggel együtt hatalmasra duzzadt.

Sem 2008-ban, sem a mostani gazdasági összeomlásban sem volt tapasztalható, hogy a pénzpiacokról (megtakarítások) nagyobb átáramlás történt volna a reálgazdaság irányába – sokan vesztették el a lakásukat, részvényük értéke zuhant, stb., azonban ezzel egy időben mások megvették azokat a lakásokat, részvényeket, tehát komoly átrendeződés volt, de a befektetések értéke inkább folyamatosan növekszik, és egyre gyorsabb a pénzvolumen gyarapodása.

Ez a bődületes mennyiségű pénz a helyét keresi és egyre kevésbé találja. A bankokban, a kötvénypiacokon a nulla közeli kamatok világában eltűntek a hozamok, az emberek pedig nem akarják elfogadni, hogy a megtakarításaik semmit sem termelnek – egyre csak nő a tőzsdékre vitt tőke, a kereslet nem akar csökkenni, így aztán a tőzsdei árfolyamok szöknek az egekbe. Mindegy, hogy magunk vesszük meg a részvényt vagy vagyonkezelőre bízzuk (befektetési alap, unit-linked biztosítás, nyugdíj termékek, stb.), a vége ugyan az – nem akar csitulni a tőzsdei részvények iránt a kereslet.

Akit részletesebben érdekel a pénzvilágban zajló fenti folyamat, az olvassa el A részvény befektetés módszertana” c. könyvemet, ott sokat foglalkozom ezzel a kérdéssel, hiszen látnunk kell, hogy a tőzsdéken meddig tarthat ez az őrület.

A világvállalatok szép új világa

A tőzsdei emelkedést alapjában véve a nagy technológiai vállalatok árfolyamának megugrása okozta. A világ legértékesebb vállalata évekig az Apple volt, aki köré egész “fogyasztói vallás” épült fel – milliárdos darabszámú okostelefont, tabletet és más kapcsolódó terméket ad el. A Tesla is inkább technológiai cég, mintsem autógyártó, hiszen autót csak 500 ezer darabot ad el egy évben, nyereséget még alig-alig produkált és mégis a világ legértékesebb cégévé vált! (Biztosan túlértékelt a részvénye, ennek még csúnya esés lesz a vége!)

Az első három világcég közé tartozik mindenképpen az Amazon, amely a legnagyobb online értékesítője ennek az új virtuális univerzumnak, a legtöbben fel sem tudjuk fogni a kapcsolódó árubőséget, logisztikai, szoftver és adatbázis méretet. Az új világ további meghatározó vállalatai az internetes hirdetési piac óriásai: a Google és a Facebook letarolta és gyarmatosította a virtuális piac hirdetési csatornáit. Egyre nagyobb félelem veszi körül ezeket a túl nagyra nőtt birodalmakat, hiszen vagyonuk, hatalmuk, befolyásuk országokéval vetekszik! Az új világ legnagyobb értékével az adattal pedig olyan mértékben egyeduralkodó módon rendelkeznek, hogy az már szintén felfoghatatlan. A következményeivel együtt….

És tovább sorolhatnánk az új kor sztárjait, akik olyan növekedési csodát mutattak fel eddig és fognak a jövőben is, ami jelzi, hogy itt nem csak volumenében látunk új világvállalatokat, hanem ez egy egészen más, minőségileg új folyamatokhoz vezet.

Összeomlás vagy Kánaán?

Én sem látok a jövőbe és én is hol optimista vagyok, hogy apokalipszist vizionálok. Az emberek többsége általában lassan veszi észre, hogy valami teljesen új, mindent átalakító változás részesévé vált. Az első autók előtt még kolomppal ment egy ember, mert annyira veszélyesnek tartották, ma soksávos utakon száguldozunk, szinte eltűntek a korábbi embereket szétválasztó távolságok. És akkor a repülésről már nem is beszélek. Az 5G, a biológiai forradalom, a mesterséges intelligencia és ezer más dolog változtatja meg belátható időn belül az életünket – alapvetően! A XXI.századra biztosan úgy fognak emlékezni, mint az egyik mindent átformáló időszakra – reméljük, hogy ez azért pozitív “végkicsengést” is jelent.

Aki többet szeretne megtudni a tőzsdei befektetés, a részvényvásárlás lehetőségeiről, az jelentkezzen a részvény befektetési tanfolyamunkra.

Befektetés másképpen

Egy ennyire széleskörű változás a befektetések világát is teljesen megváltoztatja – hogy mit veszünk, hol vesszük és egyre inkább azt is, hogy milyen megfontolásból döntünk úgy, ahogyan döntünk. A szellem már nem megy vissza a palackba. A fenti világcégeket fel lehet darabolni, a folyamatot lehet lassítani, de a változás beindult.

A mostani járványhelyzet egyébként a digitalizációs folyamatot inkább felgyorsította. Az állam átállása, az ügyintézések, a banki-befektetési ügymenet teljesen digitalizált és gyors lesz, a papírpénzt belátható időn belül felváltja egy új és teljesen digitalizált pénz.

A befektetési termékek új generációja találkozik a befektetők új generációjával (Robinhood befektetők, fintech cégek). Ma már egy befektetési portfóliót is máshogyan kell felépíteni, mint 10 éve, de a megtakarítási szokásaink is nagyon megváltoznak.

Kérjen időpontot egy XXI.századi befektetési tanácsadásra.

dr.Tatár Attila
0620/462-8850.
info@bankweb.hu

Hozzászólások lezárva.