9 millió extra dózis vakcinát szállít mielőbb az AstraZeneca

Az idei év első negyedévében 40 millió adagot szállít az AstraZeneca az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett koronavírus-fertőzés elleni vakcinából – jelentette be Ursula von der Leyen vasárnap délután a Twitteren. A cég eredetileg 80 millió adagra szerződött az Európai Unióval, január 22-én azonban bejelentette, hogy március végéig csupán 31 milliót tud leszállítani.

Ennek következtében heves vita alakult ki az unió vezetése és gyártó között, amelynek eredménye a mostani bejelentés: az, hogy a 31 mellett további 9 millió egység érkezik a 27 tagállamba.

A brit-svéd cég most arra is ígéretet tett, hogy a tervezettnél egy héttel korábban megkezdik a szállításokat és az európai gyártást is felpörgetik.

Az unió korábbi megállapodását az oltóanyaggyártóval pénteken tették nyilvánossá, amelyből kiderült, hogy a tagállamok éves szinten 300 millió adag AstraZeneca-vakcinát szerezhetnek be, valamint további 100 millió adagot köthetnek le, amely a lakosságukkal arányosan kerül elosztásra.

Az Európai Gyógyszerügynökség még pénteken jelentette be, hogy engedélyezte AstraZeneca Covid–19 vakcinájának feltételes piacra jutását az Európai Unióban, a 18 éven felüliek oltására.

Hozzászólások lezárva.