680 milliárd forintos beruházás érkezik Magyarországra Dél-Koreából

A dél-koreai SK Innovation 2,3 milliárd dolláros (körülbelül 680 milliárd forintos) beruházást hajt végre magyarországi akkumulátor-részlegében, új gyártóegységet épít. A gyár Iváncsán fog felépülni, első lépésben 700 ezer négyzetméteren, évi 30 gigawattóra összkapacitásnyi akkumulátort fog tudni előállítani. Összehasonlításképp a Tesla nevadai gigagyárának gyártási kapacitása évi 35 gigawattórányi akkumulátor.

Az SK Innovationnek már működik egy gyáregysége Komáromban, egy második építés alatt áll, vagyis ez lesz a harmadik. Az újabb beruházást a dél-koreai állami hírügynökség már 2020 őszén megszellőztette, de a cég akkor még azt állította, nincs még végleges döntés az újabb magyarországi gyárról. Közleményében azt írta az SK Innovation, hogy valóban bővíteni tervezik az európai kapacitásukat, és egyelőre helyszínt keresnek az új beruházáshoz – számolt be a G7.

Az SK 2018-ban kezdte el építeni első komáromi gyárát 98 milliárd forintból, amely az első akkumulátorgyártó üzeme Európában. Egy évvel később jelentették be egy második gyáregység megépítését, 239 milliárd forintos beruházással. Az elektromos autókba akkumulátorokat gyártó komáromi fejlesztés összértéke így közel 340 milliárd forint lesz.

A kormány célul tűzte ki, hogy minél több akkumulátor-beruházást csábítson Magyarországra, e téren jelentős sikereket sikerült elérni. Igaz, jelentős, sok milliárd forintnyi munkahelyteremtési támogatások kiosztásával. Szijjártó Péter elmondása szerint az SK új gyára kapja az eddig kiosztott legnagyobb támogatást, de azt nem árulta el, hogy pontosan mennyit.

Hozzászólások lezárva.