5 Végzetes Hiba Az Őrzés-Védés Területén

Teszteltük Pest és Nógrád-megyét

Sokunknak az őrzés-védés szó kapcsán kétféle embertípus jut eszébe. Az egyik egy nyugdíjas bácsi, aki egy kis olajradiátor mellett bóbiskol öreg kutyájával, egy konténerházban. Háttérben egy kis televízió, a Jóban-rosszban kétezerhétszázadik adásával… A másik tipikus sztereotip kép, a láthatóan frissen szabadult, felpumpált testű lény, akivel nem szívesen találkozik senki, egy sötét sikátorban – ahogy Kardos Doktorra mondták, a Pogány Madonna című filmben – R.I.P. Bujtor István.

Tettünk egy virtuális, valamint egy ‘utcai piaci körsétát”, Budapesten, Pest-megyében, továbbá találomra Nógrád-megyét választottuk ki. Vajon mi a helyzet az őrző-védő kis és nagykutyákkal? Mik az igények, mi a trend, és a piac jellemzője 2019 tavaszán?

Az interneten felbukkannak sokan, különböző cégek – jól csengő nevek, jó marketingfogások. A kérdés rögtön felmerül: honnan van náluk folyamatosnak mondott munkaerő, ismerve a munkaerő aggasztó hiányát napjainkban. Vajon milyen támogatottságuk van, honnan fúj a szél feléjük? Kell-e ahhoz pártközelinek lenni, hogy zsíros munkát kapjanak? A válasz nem egyértelmű, de sejthető…

A körsétánk alkalmával célba vettünk olyan helyeket, akik ilyen cégekkel dolgoznak együtt. Bár láthatóan a kormány erősen kűzd a fekete foglalkoztatás ellen, azonban a személy és vagyonőrök – azaz a biztonsági őrök – mintha egy kivételes terület volna. Jelen vannak a kis kozmetikumbolt bejáratától kezdve lakókocsikon át az elektromos kaput helyettesítő bio objektumként – sportrendezvényeken, telephelyeken, raktáraknál, építkezéseken – egyszóval mindenhol, ahol valamit őrizni vagy védeni kell. Társadalmi megbecsülésük a szoláriumkezelőkével vetekszik.

Sokan – nem véletlenül – különböző felső összefonódással azonosítják a cégeket, szolgáltatókat. Ez persze a megrendelőt nem igazán érdekli. A megrendelőnek ugyanis két alapvető igénye van: a munkatárs legyen tettrekész és éber, határozott és méltóságteljes, miközben bére lehetőleg a leszázalékolt “kicsit ivós” bácsiéval legyen egyenlő, aki néhány forintért, no és persze a kutyának száraztápért is hajlantó dolgozni. Igen ám, de ezek a feltételek nem tudnak egyszerre teljesülni. A klasszikus cégér hirdetése, amely szerint “nálunk három dologi jellemző van, 1. gyors munka 2. olcsó munka 3. jó munka, amelyből Ön kettőt választhat… Ha gyors és olcsó munkát szeretne, biztos hogy elrontjuk. Ha gyors és jó munkát szeretne, az nagyon drága lesz. Ha pedig olcsó és jó munkát szeretne, az nagyon lassan fog elkészülni…”.

Sokan hirdetik magukat, a lehető legjobb színben feltüntetve. Ez természetes. A célba vett 18 cégnél az alábbi érdekességekkel találkoztunk, jöjjön tehát az eredményhirdetés:

  1. Annak ellenére, hogy már egy személyes őrzést is hirdetnek, valójában legalább három-négy főt szeretnének kihelyezni. Ez az úgynevezett megrendelőmágnes: van, de nincs.
  2. Már az “üzletkötő” modora sem szimpatikus. Ha például olyan helyet kell őrizni, ahol az Ön ügyfelei is találkozhatnak az őrrel, ez egyáltalán nem mellékes
  3. “Holnap jövök, főnök”. Az alkalmi munkás, aki valahogy kibírta egy éjszakát, de soha többé nem kívánkozik vissza
  4. Az alvós típus, aki a munkát pihenésnek tekinti. Nehezen ébredne fel arra is, ha egy lánctalpas Tigris egy aknamezőn át vonulna
  5. Az ötödik hiba amivel találkoztunk, a horrorisztikus árak. Ilyenkor merül fel sokakban, hogy “jó lenne valaki ismerős, csak ne kelljen még a jutalékot is fizetni a cégnek…

Találomra és inkognitóban felhívtunk 12 céget, de természetesen nem tesszük közzé neveiket. Ebből hármat választottunk ki végül, akivel személyes találkozóra is sor került. Kollégáink a találkozóra is félve mentek el, ám mint kiderült nem volt rá okuk. Ugyanis a három találkozóból csupán kettő jött létre, a harmadik úr “elfelejtette a találkozót” – tele a naptár – ahogy mondta – elnézés kérése nélkül.

Végül két céggel tárgyaltunk, néztük meg referenciáikat, és aktuális munkájuk helyszínén is bejárást tartottunk. Igyekeztünk inkognitónkat megtartani mindvégig, talán sikerült – talán nem.

A befutó Pest-megyében egyértelműen a VIP Security Group lett végül, akiknél mind a vezetőség, mind a tárgyalások, mind a helyszínbejárások alkalmával magas pontszámokat osztottunk ki – virtuálisan. Miután körsétánk véget ért, természetesen jelzünk kellett számukra, hogy valójában “itt a sajtó”, amelynek elsőre nem igazán örültek, mert nem tudták szándékunkat. Azonban – testi kényszer alkalmazása nélkül is – megnyugtattuk őket, hogy nálunk az ő szolgáltatásaik és a náluk látottak lettek a dobogósak, azon belül is az első helyezett. Mivel ezüst és bronzérmet nem akartunk osztani, így a panoráma ezzel be is fejeződött. Katt a képre.

<Silbermann>

Hozzászólások