4,52 millió dolgozó magyart talált a KSH

A 2019. augusztus–októberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 164 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékos volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ez az egy évvel korábbihoz képest 0,2 százalékpontos csökkenés, de a munkanélküliségi mutató tavaly április óta nem mozdul el a 3,3-3,8 százalék közötti sávból.

A szakértők a 3 százalék körüli munkanélküliséget gyakorlatilag már teljes foglalkoztatottságnak tekintik. Ilyenkor már csak azok szerepelnek a munkanélküliségi adatban, akik az adatfelvétel idején épp két munkahely közötti váltásban voltak, és azok, akik nagyjából minden elképzelhető munkára alkalmatlanok.

A 15–24 éves munkanélküliek száma 7,4 ezer fővel, 43 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 2,5 százalékponttal, 13,0 százalékra nőtt. A munkanélküliek több mint negyede ebből a korcsoportból került ki – természetesen azok, akik tanulnak, nem számítanak munkanélkülinek.

A munkanélküliség átlagos időtartama 11,2 hónap volt, a munkanélküliek 32,0 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számított.

A 2019. augusztus–októberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 520 ezer fő volt, 18 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 30 ezer, a külföldi telephelyen dolgozóké 11 ezer fővel nőtt, a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma pedig 22 ezerrel csökkent.

Hozzászólások lezárva.