438 ezer forintos átlagfizetést mért a KSH

438 200 forint volt a bruttó átlagkereset 2020 novemberében – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez 8,6 százalékos növekedés volt az egy évvel korábbihoz képest. A nettó átlagkereset a kedvezményeket is figyelembe véve 300 200 forint volt.

Ez az 5 fősnél nagyobb cégeknél teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagkeresetét jelenti. Vagyis ha valakit részmunkaidőre küldtek a válság miatt, annak a fizetése nem számít bele a statisztikába, ahogy a legkisebb, jellemzően alacsonyabb fizetést kínáló cégeknél dolgozók sem.

A novemberi adat így is kiugróan magas, de ez szinte minden évben így szokott lenni, ekkor ugyanis már sok cégnél osztanak év végi jutalmat vagy prémiumot. A KSH úgy számol, hogy ezek nélkül 375 700 forint lett volna az átlag.

2020 első tizenegy hónapjában a legmagasabb átlagkereset a pénzügyi és biztosítási szakmában volt, havi bruttó 699 400 forint. A legrosszabbul pedig a szálláshely-szolgáltatás fizetett, ott valószínűleg amiatt, hogy a lezárások alatt fizetéscsökkentéssel próbált spórolni sok cég, a teljes állásban megmaradt dolgozók átlagos fizetése havi bruttó 250 700 forint volt.

Mivel eközben az infláció 3,4 százalélkos volt, a reálkereset 6,0 százalékkal nőtt.

Hozzászólások lezárva.