20 százalékos a fluktuáció a Magyar Postánál, ennyi az átlagos fizetése egy postásnak

Várhatóan 6000 munkatárs cserélődik a Magyar Postánál 2019-ben, írja a HR Portál. Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke szerint a fluktuáció csökkentéséhez nélkülözhetetlen a lojális, szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársak elismerése és a munkateher csökkenése. A Posta 800 munkakörben 28 500 embert foglalkoztat.

Nem kíméli a bérfeszültség a Magyar Postát. A szervezet jelenleg 370, illetve 450 ezer forint bruttó bérért keres kiemelt logisztikai csomagkézbesítőket és kiemelt gépjárműkezelőket – mindkét bér viszonylag magas a társaságnál a hasonló pozíciókat tekintve, miközben jelenleg csupán

305 ezer forint a postai dolgozók bruttó átlagbére havonta (az egyéb juttatások nélkül).

A bérezés a legérzékenyebb terület a Postán, a szakszervezeti tagság részéről a leggyakoribb kérés a szakszervezet vezetősége felé az, hogy zárkóztassák fel a postai dolgozók béreit a piaci bérekhez, illetve hogy a régóta ott dolgozók méltó elismerésben részesüljenek. Ez utóbbit tavaly sikerült is beépíteni a bérmegállapodásba. A magas fluktuáció azonban arra utal, a postai dolgozók továbbra sem elégedettek, 2019-ben az év első 9 hónapjában 20 százalékot meghaladó volt a cserélődés (ez nagyjából hasonló a 2018-as adatokhoz).

Hozzászólások lezárva.