20 millióra bírságolták a HelloPayt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 20 millió forintra bírságolta a főleg fesztiválokon, vásárokon és vendéglátóhelyeken elérhető, készpénzmentes fizetési szolgáltatót, a HelloPay Zrt.-t, írja az MTI.

A GVH jogsértőnek találta, hogy a társaság a termináljain alapbeállításként alkalmazta a 10 százalékos borravalót.

A GVH közleménye megengedhetetlen pszichés nyomásnak nevezi, hogy a 10 százalék mindig hozzáadódik a fizetendő összeghez, ha a vásárló azt nem módosítja. Az indoklás szerint a fogyasztói döntés korlátozásának számít az elvárásként megjelenő borravaló, hiszen annak fizetéséről ilyenkor a gép dönt. A zaj, a tömeg, az időnyomás és a kommunikációs nehézségek miatt mindez a fesztiválokon és a vendéglátóhelyeken kiváltképp igaz – teszik hozzá.

A bírság mértékét növelte, hogy a szolgáltatás újszerű, a gyakorlat pedig széles fogyasztói kört érinthetett éveken keresztül. Enyhítő körülményként értékelték ugyanakkor, hogy a HelloPay Zrt. intézkedett a kifogásolt gyakorlat módosításáról, és tájékoztatásokat tett közzé a termináljai működéséről. Utóbbiak hatékonysága ugyanakkor nem ismert – olvasható a közleményben.

A cikk egy korábbi verziójában – az MTI információi alapján – tévesen 200 milliós bírságról írtunk, majd a távirati iroda helyesbítése után javítottuk a cikket.

Forrás: index.hu

Hozzászólások lezárva.