20 milliárd forintos kötvénykibocsátás jöhet a BIF-nél

A Magyar Nemzeti Bank kötvényvásárlási programja idén nyáron indult el, a Növekedési Kötvényprogramban való részvétel egyik feltétele, hogy a vállalatok legalább B+ minősítést kapjanak egy hitelminősítőnél. A Scope Ratings az elmúlt hónapok folyamán egymás után végezte el a kötvénykibocsátást tervező hazai társaságok értékelését, ma egy újabb társaság, a BIF hitelminősítése érkezett meg, a BIF B+ kategóriába került a hitelminősítőnél, stabil kilátások mellett, míg a cég kötvényei BB- besorolást kaptak.

A hitelminősítés indoklása

A BIF B+ hitelminősítése esetében a Scope elemése kiemeli a cég portfoliójának a budapesti, másodrendű befektetési ingatlanpiaci kitettségét és a stabil bérlői keresletet is, amit a viszonylag magas, 93 százalékos kihasználtság jelez. Továbbá a hitelminősítést támogatják a társaság viszonylag erős hitelmutatói, beleértve az alacsony tőkeáttétellel kombinált magas adósság-védelmet és az erős likviditást is. A Scope várakozásai szerint a hitelmutatók megfelelők maradnak.

A hitelminősítésnél többek közt korlátozást jelent a cég kis mérete és piaci részesedései, ami nagyobb érzékenységet okoz az előre nem látható sokkokkal szemben és a cash flow volatilitását okozza. A Scope emellett a fejlesztési tevékenység iránti kitettséget negatívan ítéli meg, mivel ez kiteszi a céget az iparág ciklikusságának. A gyenge földrajzi- és bérlői diverzifikáció, a magyar kis- és középvállalkozások iránti kitettség és a nagyon rövid súlyozott átlagos le nem járt bérleti idő (WAULT) a jövőbeli cash flow-k esetében korlátozott láthatóságot jelent.

A BIF kilátásai stabilak, mindez magában foglalja a cég 2020 első negyedévére tervezett, sikeres 20 milliárd forintos kötvénykibocsátását, a Növekedési Kötvényprogram keretén belül a cég tízéves futamidővel és 1,8 százalékos kuponnal bocsát ki kötvényt. A kötvénykibocsátásból származó bevételt a BIF a következő három évben befektetések társfinanszírozására használja fel, megközelítőleg 45 milliárd forint értékben. A Scope előrejelzései szerint a BIF eladósodottsága növekszik és a hitelminősítő előrejelzései szerint az EBITDA kamatfedezet 1,7x felett alakulhat, míg a hitelfedezeti arány 40 százalék körül alakulhat.

A BIF hitelminősítésére pozitív hatást gyakorolhatna, a BIF üzleti kockázati profiljának szignifikáns javulása, ami a Scope szerint a következő faktorok által lenne elérhető: a cég növekvő mérete mellett a piaci pozíció erősödésével, a növekvő földrajzi és bérlői diverzifikációval, a cash flow jobb láthatóságával a hosszabb súlyozott átlagos le nem járt bérleti időn keresztül, mindemellett a hitelfedezeti arány 50 százalék alatti tartásával. A hitelminősítésre negatív hatást gyakorolna, ha a tőkeáttétel érdemben megnőne, amit a hitelfedezeti arány 60 százalék fölé emelkedése jelezne.

Címlapkép forrása: Budapesti Értéktőzsde

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.