1812-ben nem így akarták, ma mégis egy nő vezeti a bankbirodalmat – a Rotschild család kétszáz éves története

Benjamin de Rotschild, Edmond de Rotschild bankbirodalmának örököse 57 évesen halt meg szívroham következtében – jelentette be a cég szombaton.

“Egy kivételes vállalkozó, aki az autók, a vitorlázás és a pénzügyért is szenvedélyesen rajongott” – írták róla. A Rotschild család történetéről a Forbes.com írt hosszabban. 

A Rotschild család Európa egyik leghíresebb banktulajdonos családja, ennek Benjamin egy olyan ágát örökölte, ami privát vagyonkezeléssel foglalkozott. Az Edmond de Rotschild csoportot 1953-ban alapították, máig több mint 190 milliárd dollárnyi vagyont keze, 2600 alkalmazottja van 32 országban. A cég központja Genfben van.

Az amerikai 1,4 milliárd dollárra becsülte Benjamin de Rotschild vagyonát.

Benjamin James Rotschild, a család francia ágának alapítójától származik, akit négy fivérével együtt szétszórtak Európa-szerte még az 1800-as évek elején. Nial Ferguson két kötetben írta meg a Rotschild-ház történetét, eszerint James a legfiatalabb fivérként a legelevenebb és legnehezebben kezelhető családtag volt. A napóleoni háborúk után szökött Párizsba, onnan tartotta a tempót apjával, Nathan Rotschilddel, aki a családi céget igazgatta Londonban. Nathan 1836-os halála után James vette át az irányítást.

Azt a Rotschild-bankbirodalmat, amit ma ismerünk, és amit Benjamin is vezetett, csak 1953-ban alapította Edmond Adolphe Rotschild, James dédunokája.

Ez az ág nagyban különbözik attól a London-Párizs központú Rothschild & Co-tól, amit Nathan alapított. Ennek a cégnek nagy szerepe volt az első világháború utáni nemzetközi kötvénypiac szabályozásában. A brit ágazat ma is aktív pénzügyi intézet, Evelyn de Rotschildet, korábbi igazgatóját pedig II. Erzsébet lovaggá ütötte 1989-ben.

Nem volt mindig tökéletesen harmonikus a kapcsolat a svájci és a francia ágak között. 2018-ban nagy viták zajlottak a családi név használatáról, Benjamin jogilag is szerette volna a Rotschild márkát a vagyonkezelőjéhez kötni, ugyanezt szerette volna Edmond de Rotschild a francia bankjaiban. Végül együtt jelentették be, hogy a továbbiakban feloldanak minden közös részvénybirtoklást és egyik csoport sem használhatja külön a Rotschild nevet önállóan semmilyen formában.

A francia ágat 2015 óta Edmond felesége, Ariane de Rotschild vezeti, ami éles ellentmondásban van az alapító atya Mayer Amschel 1812-es végrendeletével. Ebben azt írta, hogy a családi üzlet csak a férfi családtagok között öröklődhet.

Borítókép: Benjamin de Rotschild // Rotschild Family Facebook oldal

Hozzászólások lezárva.