1600 forint fölé ugorhat egy doboz cigaretta ára jövő áprilisra

Kétszer is emelkedik 2021-ben a cigaretták és más dohánytermékek jövedéki adója – erről is rendelkezik az új adócsomag, amelyet kedden szavazott meg a parlamenti többség. A dohánytermékek adóztatását szabályozó EU-s előírások szerint ugyanis az adónak vagy 115 eurónak kell lennie 1000 szálanként, vagy legalább 90 eurónak 1000 szálanként, ha ezzel eléri az uniós súlyozott átlagár 60 százalékát. Az elmúlt években az adóemelések után egy rövid ideig megfelelt a magyar dohányadó a szabálynak, de ahogy az elmúlt másfél évben a forint 15 százalékkal gyengült, ismét túlcsúszott az euróban számolt határértéken.

Az új szabály szerint januárban ezer cigarettára 24 ezer forint lesz a fix jövedéki adó, erre jön még rá a kiskereskedelmi ár 23 százaléka, úgy, hogy ezer darabonként legalább 37 300 forint adót kell fizetni. Áprilistól aztán a százalékos rész ugyan marad, de a fix jövedéki adó 26 ezer forintra nő, ezer darabonként 39 300 forintnál kevesebb adót nem lehet majd fizetni.

Az adótörvény 1000 szálanként számol, de a vásárlók számára fontosabb lehet, hogy mit jelent ez dobozonkénti árra átszámolva. Jelenleg egy doboz cigaretta átlagára Magyarországon 1400 forint. A szakértői becslések szerint egy doboz ára január 1-jétől 134 forinttal nőhet. Áprilisban ez után további 94 forint drágulás következhet.

Hozzászólások lezárva.