16 ezer eurós minimálbérért sztrájkolnak a női futballisták Spanyolországban

A kilencedik forduló teljesen elmaradt a Primera Ligában Spanyolországban. Ha ez a férfifociban történik, akkor ezt országos felháborodás fogadta volna, de a női futball csak gyerekcipőben jár. Így is arra kényszerültek a klubok, hogy tárgyaljanak a dühös nőkkel, akik profi teljesítményt nyújtanak a pályán, de sokan közülük még mindig amatőr státuszban futballoznak. Vagyis nem kapnak pénzt azért, hogy évek óta a Primera Ligában játszanak. “Jobb jövőt akarunk a női futballnak” – nyilatkozta az El Pais című lapnak a spanyol női válogatott kapusa. Ainhoa Tirapu, aki a Bilbao kapuvédője amellett van, hogy addig sztrájkoljanak, amíg el nem érik a céljaik teljesítését. Egyetért vele ebben a Primera Liga 188 női futballistájának a 93%-a, vagyis a döntő többsége is.

16 ezer eurós éves minimálbért akarnak. Ha összehasonlítjuk a férfiak fizetésével a Primera Ligában, akkor ez szánalmasan kevésnek tűnik, de ezt sem akarják megadni a klubok, mondván, nincsen erre elég pénzük. Háromnegyed vagy fél – jelenleg ez a vita tárgya. A női futballisták szakszervezete elfogadna egy 12 ezer eurós megoldást is, de a klubok csak a követelt 16 ezernek a felét akarják megadni. 8000 euróból viszont nem könnyű kijönni Spanyolországban miközben egyre nagyobbak az igények a futballozó hölgyekkel szemben. A franciaországi futball-világbajnokság megmutatta, hogy a nők is jók lehetnek a futballpályán, de főként azokban az országokban, ahol az egyenjogúság a leginkább előrehaladt. Az amerikai csapat (képünkön) győzelme és népszerű kapitányának éles nyelve sok embert csábított a képernyők elé az egész világon. Megan Rapinoe, aki egyébként nyíltan leszbikus, keményen bírálta Trump elnököt kétértelmű megjegyzései miatt. Trump azzal válaszolt, hogy ő ennek ellenére az amerikai csapatnak drukkol.

Nemcsak a pénzről van szó

“Ki kell állni a jogainkért!” – hangsúlyozta Ainhoa Tirapu. El is magyarázta, hogy mit ért ezen: ha profi teljesítményt akarnak a pályán, akkor a klubok teremtsék meg ehhez a feltételeket. A futballista nők ugyanis többnyire dolgoznak, ezért csak nagyon nehezen tudják összeegyeztetni a futballt a munkahelyi elvárásokkal és a családdal. A nők tulajdonképp ugyanolyan profi szerződéseket akarnak elérni, mint a férfiak – természetesen jóval kisebb pénzekért.

A követendő példa Anglia. A szigetországban a női futballban is megjelent a profizmus: most először rendeznek bajnokságot, amelyben 11 csapat vesz részt, ezeknek minden játékosa ebből él. Franciaországban még nem ez a helyzet – írja a Le Monde. Ott a játékosok jogilag még amatőrnek számítanak. Ezért a nők nem is a profi klubok szövetségéhez tartoznak, hanem a francia labdarúgó-szövetséghez, onnan kapják a pénzt.

Szegény országokban a helyzet még rosszabb: Nigéria női csapata nyolcszoros Afrika-bajnok, nemrég azonban szállodájukban maradtak azzal, hogy nem veszik át a kupát, amíg nem kapnak pénzt. “Nigériáért küzdöttünk” – hangsúlyozta a csapatkapitány a BBC-nek. Kaptak valami kis pénzt, de a helyzet továbbra is megoldatlan Afrika legsikeresebb női futballistái számára.

Az USA-ban viszont a világbajnok csapat egyenlő bért követel a férfiakkal. Arra hivatkoznak, hogy a futballban is el kell ismerni az egyenjogúságot. Közben persze arra is utalnak: a nők világbajnoki címet szereztek az USA-nak, míg a férfiak ettől igen messze vannak.

Hozzászólások lezárva.