1200 hektár földet oszt ki önkormányzatoknak a kormány

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Földügyi Központ nyilvános pályázatot hirdetett települési önkormányzatok számára, amelynek keretében állami földek ingyenes használatára szerezhettek jogosultságot – írja az MTI

A szociálisan rászorulók megsegítése érdekében indított program keretében 17 megye 109 települése nyújtott be sikeres kérelmet – mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek. Így, a kormány döntése alapján371 földterület,

összesen több mint 1230 hektár állami föld kerül 5 és 15 év közötti időszakra ingyenesen a települési önkormányzatok használatába.

Az agrártárca vezetője elmondta: a kormány kiemelt célja a magyar falvak támogatása, agrárgazdasági lehetőségeik kibővítése, a rászoruló vidéki emberek megsegítése. A Magyar Falu Program célkitűzéseivel összhangban az Agrárminisztérium és a Nemzeti Földügyi Központ pályázata elősegíti a helyi közfoglalkoztatás és a vidéki munkaerőpiaci lehetőségek bővítését, valamint támogatja a helyben termelt, egészséges mezőgazdasági termékek előállítását, így kitörési lehetőséget biztosít a hátrányos helyzetű települések lakossága számára.

A kormány az elmúlt években nem használatba, hanem inkább tulajdonba adta az állami tulajdonú földeket, 2015-ben a nagyszabású földárverések során 380 ezer hektár állami földet hirdetett meg eladásra a kormány. Ebből csak Mészáros Lőrinc és családja nyert 1425 hektárt az árveréseken, valamivel többet, mint amennyit most szociális céllal kiosztott a kormány. Mészáros agrárcégei amúgy ennél jóval több földön, 38 ezer hektáron gazdálkodnak, bár ennek a nagy részét bérlik. 

  

Forrás: index.hu

Hozzászólások lezárva.