10 milliós fogyasztóvédelmi bírságot kapott a Wizz Air

A fogyasztóvédelmi főosztály tájékoztatása szerint a Wizz Air telefonos ügyfélszolgálata alapvetően nem végez panaszkezelést.

Mint írják, a fogyasztók elsődlegesen a megfelelő online felületen (vagy egyéb e célra szolgáló módon) tudják panaszaikat benyújtani egy űrlap kitöltésével. A társaság ügyfélszolgálata telefonon keresztül a kevésbé komplex (amelyhez nem kell külső segítséget kérni és rövid időn belül megoldható hívás közben) kérdéskörök megválaszolásában és az egyszerűbb ügyek intézésében tud segítséget nyújtani. A Wizz Air telefonos ügyfélszolgálata jegyzőkönyvet nem vesz fel, ugyanakkor minden telefonhívást rögzít a rendszerben, mely 5 évig elérhető.

A közleményből kiderül az is, hogy a Wizz Air automatikusan csak saját járataira ajánl fel ingyenes átfoglalási lehetőséget járattörlés vagy járatmódosítás esetén, illetve 5 órán túli késés esetén. Egyes esetekben a társaság kifizeti egy másik légitársaság és a saját törölt járata teljes viteldíjának a különbözetét a fogyasztónak, ha erről az online felületen panaszát benyújtotta és a panaszkezelő ügyfélszolgálat azt kivizsgálta.

Fenti jogsértések miatt a Fogyasztóvédelmi Főosztály 10.000.000 Ft fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Wizz Airre és az alábbiakra kötelezte:

  • biztosítsa a fogyasztók számára, hogy szóban is panaszt tehessenek, és gondoskodjon arról, hogy a szóbeli panaszokról jogszabálynak megfelelő jegyzőkönyv kerüljön felvételre, továbbá
  • a visszautasított beszállás és légijáratok törlése vagy hosszú késése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályainak megállapításáról, és a 295/91/EGK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 261/2004/EK Rendelet (a továbbiakban: Rendelet) alapján jogszabálynak megfelelően gondoskodjon a fogyasztók átfoglalásáról,
  • tartózkodjon a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattól, és a fogyasztókat megfelelően tájékoztassa az átfoglalási és jegyárkülönbözet megtérítésének a lehetőségéről.

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.